- Lepsza odporność na stres
Rośliny GMO są odporniejsze na szkodniki, co zmniejsza niebezpieczeństwo niskich plonów. Podobne korzyści mogłyby wyniknąć z lepszej odporności roślin na mróz, upały albo suszę.
- Zdrowsze jedzenie
Przez wstawianie genów do takich roślin jak ryż i pszenica można poprawiać ich wartość odżywczą. Na przykład przez wstawienie do ryżu genu odpowiedzialnego za przenoszenie prowitaminy A naukowcy otrzymali genetycznie zmodyfikowaną odmianę tzw. złotego ryżu (Golden rice), w której znajduje się nawet 20 razy więcej tej substancji niż w zwykłej. Zważywszy na to, że ryż stanowi podstawę jadłospisu ponad połowy mieszkańców Ziemi, nowa odmiana może pomóc w zapobieganiu np. dziecięcej ślepoty, powszechnej w krajach rozwijających się.
- Wydajniejsze gospodarstwa rolne
Nowe geny u bydła mogą zwiększyć produkcję mleka. Prowadzi się też badania nad bydłem dającym mleko z ludzkimi białkami (takie mleko nie powoduje uczuleń).
-Więcej jedzenia z mniejszej powierzchni
Większa wydajność odmian GMO może oznaczać, że rolnicy w następnych latach nie będą musieli zajmować coraz większych obszarów pod uprawy.
- Mniej chemii w rolnictwie
Odporność na szkodniki i choroby ogranicza stosowanie substancji chemicznych do ochrony upraw. Genetycy wyhodowali drzewa, które mają niższą zawartość ligniny. Ich uprawa zmniejszy stosowanie trujących substancji chemicznych w produkcji papieru.
- Rekultywacja zanieczyszczonej gleby
Dzięki inżynierii genetycznej można otrzymać odmiany roślin, które będą w stanie pochłaniać znaczne ilości toksycznych substancji.
- Dłuższe okresy przechowywania
Genetyczna modyfikacja owoców i warzyw może czynić je bardziej odpornymi na przechowywanie i transport.
- Biopaliwa
Zmodyfikowane genetycznie rośliny mogą służyć do produkcji energii odnawialnej.
- Szczepionki i leki
Zmodyfikowane rośliny i zwierzęta mogą posłużyć do produkcji tanich szczepionek i lekarstw.


Raport  WHO  Żywność GMO jest równie bezpieczna jak konwencjonalna poza tym może przynieść wiele korzyści. Dzięki większym zbiorom, wyższej ich jakości i zwiększeniu różnorodności roślin, jakie mogą być wysiewane na danym obszarze, ich uprawa może prowadzić do lepszego odżywiania i poprawy zdrowia, podnoszenia standardu życia ludności na terenach, gdzie żywności brakuje. Oszacowanie ryzyka związanego z wpływem na zdrowie i środowisko było zawsze przeprowadzane przed wprowadzaniem nowych genetycznie modyfikowanych produktów na rynek. Pod tym względem są one przebadane gruntowniej niż konwencjonalne produkty. Do tej pory spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie nie spowodowało żadnych negatywnych skutków dla zdrowia.

Źródło: Farmer 20/2007

Podobał się artykuł? Podziel się!