PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kalemba: Szkolenia dla producentów i pokazy prawidłowego wędzenia

Resort rolnictwa pomoże zorganizować cykl szkoleń dla producentów wędlin, by podczas wędzenia nie przekraczali surowszych norm dot. zawartości szkodliwych substancji - powiedział minister rolnictwa. Stanisław Kalemba zapowiada też pokazy prawidłowego wędzenia.



Minister w środę 15 stycznia na konferencji prasowej poinformował, że resort planuje zorganizowanie specjalnych szkoleń dla wszystkich zainteresowanych, którzy chcą zmienić technologię produkcji, tak by dostosować się do unijnych, bardziej restrykcyjnych przepisów dotyczących zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, m.in. benzopirenu. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w kilogramie wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od września br., gdy wejdą nowe unijne przepisy, będą to 2 mikrogramy.

Minister podkreślił, że Unia nie zakazuje wędzenia mięsa, a jedynie ustanawia normy ograniczające zawartość niebezpiecznych dla zdrowia substancji rakotwórczych. Zdaniem ministra większość polskich producentów wędlin już spełnia te normy.

Kalemba zapowiedział, że w przyszłym tygodniu odbędzie się spotkanie z udziałem przedstawicieli resortów rolnictwa i zdrowia z przedstawicielami producentów wędzonych wędlin. Uczestnicy spotkania mają rozmawiać nt. tego, jakie działania należy podjąć, by sprostać unijnym wymaganiom. Szef resortu rolnictwa uważa, że powinno się zorganizować cykl szkoleń i pokazy prawidłowego wędzenia.

- Sprawa bezpieczeństwa żywności jest kluczowa. Nie można lekceważyć zdrowia ludzi. Jest kilka miesięcy, by dostosować się do nowych norm, by można było konsumentom w Europie i w świecie powiedzieć, że mamy zdrową i smaczną żywność - zaznaczył Kalemba.

Wyjaśnił, że resort nie zamierza angażować się w zmianę unijnych przepisów m.in. dlatego, że procedura ich zmiany jest bardzo długa. Nie wykluczył jednak, że ministerstwo może skorzystać z unijnej pomocy, ale najpierw trzeba ustalić, ile faktycznie firm może mieć problem z przystosowaniem swojej produkcji do nowych wymagań.

Kalemba podkreślił, że za jakość wyrobów i bezpieczeństwo produkcji odpowiada sam producent i to na nim ciąży obowiązek przeprowadzenia stosowanych badań. Badania takie wykonuje Państwowy Instytut Higieny. Uprawnienia do ich przeprowadzenia mają także Zakład Farmakologii Instytutu Weterynarii w Puławach oraz Zakład Higieny Weterynaryjnej w Koszalinie.

Według badań wykonanych pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej w 2012 r. przebadano próbki z 214 zakładów; przekroczenie norm stwierdzono w dwóch przypadkach. W 2013 roku przeprowadzono 615 badań, z czego nieprawidłowe wyniki stwierdzono w 7 próbkach.

Obecny na konferencji prasowej Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek poinformował, że w tym roku uprawnienia do kontroli wędlin na zawartość benzopirenu otrzyma koleje 4-5 laboratoriów.

Zauważył, że 90 proc. przebadanych próbek spełnia zaostrzone unijne normy. Kluczową jednak sprawą jest przestrzeganie reżimów produkcyjnych przy wędzeniu: temperatury i wilgotności. Podkreślił, że przyczyną przekroczenia norm jest zazwyczaj wędzenie mięsa bezpośrednio nad paleniskiem, co jest zabronione. Jak mówił, "wędzenie powinno odbywać się w dymie, a nie w ogniu". By poprawić parametry, wystarczy np. odsunąć wędzonki od paleniska.

Jego zdaniem równie szkodliwe jak niewłaściwe wędzenie jest grillowanie mięsa bezpośrednio na ruszcie.

Związek zwrócił uwagę, że polskie firmy eksportują duże ilości wędzonych wędlin do Rosji, a tam obowiązują jeszcze bardziej restrykcyjne normy (0,5 mikrograma na kilogram), które nasi producenci spełniają.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • kijIMwOKO 2014-01-18 20:09:44
    ciekawe ile szkodliwych substancji smaży się podczas grilowania,a jakie nie sznodliwe są wszystkie dodatki E...w żarciu???
  • Witek 2014-01-16 19:18:17
    Urzędnicy z MRiRW zawsze starali się coś "zwędzić" , a teraz biorą się za nauczanie wędzenia. W sumie to zwykła poruta.
  • ATEM 2014-01-16 15:23:12
    -- WIEM , to zapowiedziała nauka że będzie likwidować nieudane technologie ,szkodliwe dla środowiska i zdrowia ,,,,,,,,, co sprowadziliśmy i okrzyknięto jako nowoczesne ,,,,,, i znowu rolnicy zapłacą ,, za głupoty polityków i urzędników ,,a nauka ?? naukę mamy do niczego ,, ,,,
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.198.173
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!