Podczas wydarzenia spotkają się przedstawiciele międzynarodowych organizacji, właściwych organów, weterynarzy, producentów i organizacji pozarządowych w celu wymiany doświadczeń z przedstawicielami łańcucha dostaw mięsa oraz branży technologicznej związanej z ubojami zwierząt.

Nowe przepisy, które przede wszystkim dotyczą zakładów mięsnych, wejdą w życie 1 stycznia 2013 roku. Mają przyczynić się do poprawy dobrostanu zwierząt, poprzez odpowiednie projektowanie oraz pracę ubojni, które będą musiały regularnie monitorować wydajność technik ogłuszania, wyznaczać osoby odpowiedzialne za dobrostan zwierząt oraz zapewnić, że personel jest odpowiednio wyszkolony z odpowiednimi certyfikatami. (Czytaj więcej: Nowe wymagania dobrostanu dla zakładów mięsnych oraz Nowe prawo nie dotyczy rolników).

Każdego roku w Unii Europejskiej ubija się prawie 360 milionów świń, owiec, kóz i bydła, a także kilka miliardów sztuk drobiu i 25 milionów zwierząt futerkowych. Zwalczanie chorób zakaźnych może również wymagać uboju tysięcy do milionów zwierząt.

Konferencja odbędzie się 24 października br. w Brukseli.

Podobał się artykuł? Podziel się!