PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiedy Solejukowa sprzeda pierogi?

Kiedy Solejukowa sprzeda pierogi? fot. Pixabay

Zakończone posiedzenie Sejmu nie zmieniło nic, jeśli chodzi o możliwości sprzedaży żywności przez rolników.



Sejm zakończył prace nad projektem ustawy, zwalniającej małe przedsiębiorstwa z obowiązku zatwierdzania planów technologicznych przy działalności MOL.

Więcej: Ułatwienia dla MOL nie są zagrożeniem dla konsumentów

Nie rozwiązano nadal problemu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.

Do Sejmu jednocześnie z tym przyjętym wczoraj projektem trafił też rządowy projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji, który – zgodnie z sejmowym opisem – „dotyczy dopasowania istniejących rozwiązań z zakresu prawa podatkowego i prawa żywnościowego do potrzeb podmiotów prowadzących produkcję żywności na małą skalę i jej zbywanie w krótkich łańcuchach dystrybucji, w tym w szczególności w ramach rolniczego handlu detalicznego”.

Sejm zajął się tą ustawą 3 października i skierował ją do dalszych prac w komisji. Dlaczego projektu tego nie przyjęto tak szybko, jak stało się to z projektem dotyczącym małych przetwórców?

Jak mówiła podczas sejmowej debaty poseł Dorota Niedziela, ma być dodana szersza możliwość sprzedaży przez zmianę definicji konsumenta finalnego:

- Według mojej opinii, jak i według wcześniejszej opinii ministra Jurgiela, który taką opinię dostał, wymaga to notyfikacji, a przynajmniej zapytania Unii Europejskiej. Jeśli państwo tego nie robią… Jestem jak najbardziej zadowolona, że idziemy w tym kierunku, jak najbardziej, tylko bardzo proszę nie zakłamywać rzeczywistości. Prace cały czas się toczyły. To jest następny mały kroczek na drodze do tego, żeby zwiększyć możliwość rolników dotarcia ze swoimi przetworami.

Jak podkreśliła poseł, z oceny skutków regulacji wynika, że dotyczy to niecałych 5 tys. gospodarstw, bo tak małe jest zainteresowanie rolników przetwórstwem. Wynika ono jednak nie z kwestii trudności technologicznych czy podatkowych, a z nieokreślenia wymagań, jakie będą musieli spełniać producenci:

- Problem w tym, że oprócz tego, co państwo zmieniliście, nadal nie ma dobrych praktyk, czyli tak naprawdę nie wiadomo, co będzie wymagane w kuchniach i co będzie wymagane w przetwórniach. To tu jest clou tego, dlaczego rolnicy nie chcą się zgłaszać.

Jak stwierdził wiceminister Szymon Giżyński, „wytyczne dotyczące dobrych praktyk wiszą, można powiedzieć, od zawsze na stronach ministerstwa. Teraz też wiszą”.

Więcej o tych wytycznych: Jakie wymagania dla rolników - producentów dżemów?

GIS na swojej stronie internetowej aktualnie podaje: „Produkcja w kuchni domowej może być prowadzona po wnikliwej analizie warunków sanitarnych procesu produkcji oraz zagrożenia związanego z rodzajem żywności, która miałaby być przygotowywana, skali produkcji oraz grupy konsumentów, do której będzie kierowany produkt (nie każdy rodzaj żywności ze względu na ryzyko, jakie ze sobą niesie, może być wytwarzany w typowych warunkach domowych; nie każde warunki domowe pozwalają na wytworzenie każdego rodzaju środków spożywczych). Nawet produkcja, czy przetwórstwo żywności na niewielką skalę, ze względu na rodzaj żywności tzw. wysokiego ryzyka, może eliminować możliwość elastycznego podejścia w zakresie procedur kontroli wewnętrznej.”

Jak z tego wynika, bohaterka „Rancza” nadal miałaby w realnym życiu te same co zawsze trudności z odbiciem się od dna.

Aktualny poradnik GIS w załączniku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.150.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!