PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Kiełbasa wędzona kontra farbowana

Wędliniarze z Liszek i ich sojusznicy założyli Komitet Obrony Wędlin Tradycyjnie Wędzonych. Przeciwko unijnym przepisom ograniczającym wędzenie ma wystąpić Rada ds. Produktów Tradycyjnych przy Marszałku Województwa Małopolskiego - informuje "Dziennik Polski".



Członkowie rady obawiają się, że wkrótce farbowane kiełbasy zastąpią tradycyjne. Zdaniem wędliniarzy z Liszek koncerny chcą wykorzystać unijne normy do zabicia konkurencji stosującej tradycyjne receptury.

Nie da się uzyskać smaku, zapachu i wyglądu tradycyjnej polskiej kiełbasy bez wędzenia dymem - zarzekają się wędliniarze z Liszek. Odrzucają twierdzenia ekspertów wielkich firm, że zaostrzone unijne normy zawartości substancji smolistych w żywności nie zagrażają tradycyjnym polskim produktom.

Unijne rozporządzenie od 1 września obniża dopuszczalne ilości trujących substancji w jedzeniu, m.in. benzo(a)pirenu z 5 do 2 mikrogramów na kilogram kiełbasy czy karpia (ale dla wędzonych małży nowa norma wynosi 6, a dla szprotów - 5). Zamiast wędzenia Unia proponuje malowanie produktów specjalnym płynem, który upodabnia je do wędzonych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • ukasz 2014-01-17 16:44:56
    he he z tym farbowaniem to mi sie przypomniał fil pod tytułem "skrzydełko czy nóżka" z louis de funes w roli głównej polecam ten film
  • inż. rolnik 2014-01-16 12:13:48
    Moje zdanie na ten temat jest takie: Polskie wyroby są w Europie i w Świecie smakowo konkurencyjne. Spece Unijni będą tak robić, żeby coś tam wyszukać i niszczyć nasze produkty eliminować z rynku naszych producentów.....
    Uważam, że jeżeli rzeczywiście normatywy dymowe są przekroczone; to należy po prostu je obniżyć....
    A z bejcowaniem dajmy sobie spokój..... Ja takiej wędliny na pewno nie kupię......
  • wiedźma 2014-01-16 05:31:59
    Nie rozumiem, jak ta sama substancja może byc bardziej szkidliwa w mięsie i karpiu niż w małżach i szprotach. Widać rządy i parlamentarzyści z innych krajów umieją zadbać o swoich ludzi, tylko u nas jak zwykle nie widzą dalej niż czubek własnego nosa. A i to niezwykle rzadko - na ogół ich zasięg to własna kieszeń.
  • mada 2014-01-15 21:27:29
    Pomalować to oni sobie mogą własne kiełbaski,może jak będą czarne to będą mieli większe :)
  • Joszko 2014-01-15 11:16:11
    Chemia be, dym be, to co jest niby leprze skoro ludzie wędzą od wieków? Pewnie ktoś dostał w łapę i zrobił się zakaz bo unia nie mogła sprzedać własnych wyrobów bo nasze leprze były :)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.0.22
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!