PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

MZ: przepisy ws. wędzenia konsultowano m.in. z resortem rolnictwa

Autor: PAP

Dodano: 14-01-2014 14:18

Tagi:

Zmiany przepisów UE w sprawie wędzenia wędlin konsultowano m.in. z resortem rolnictwa - poinformowało PAP Ministerstwo Zdrowia. W przyszłym tygodniu ma się odbyć spotkanie ws. tych regulacji z udziałem m.in. ministra rolnictwa i producentów wędlin.



Chodzi o rozporządzenie KE z 19 sierpnia 2011 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych. Dokument opublikowany w sierpniu 2011 r. wprowadził trzyletni okres przejściowy, aby dać przemysłowi czas na dostosowanie technologii do nowych wymagań. Zgodnie z przepisami, które zaczną obowiązywać od 1 września br., dopuszczalna norma benzopirenu m.in. w wędlinach będzie wynosiła 2 mikrogramy na kilogram produktów. Obecnie jest to 5 mikrogramów na kilogram.

Rzecznik resortu zdrowia Krzysztof Bąk pokreślił, że unijne rozporządzenie nie wprowadza zakazu używania tradycyjnych metod produkcji żywności, takich jak wędzenie. Mówi jedynie o tym, aby maksymalnie ograniczyć poziom substancji rakotwórczych, wprowadzając ograniczenia stosowania niektórych szkodliwych dla zdrowia substancji - benzo(a)pirenu, benz(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu.

- Projekt rozporządzenia był w Polsce co najmniej dwukrotnie konsultowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także przekazany do Rady Gospodarki Żywnościowej, której członkami są m.in. Związek Polskie Mięso, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RR, Unia Polska Unia Producentów Mięsa - poinformował resort zdrowia.

Bąk zwrócił uwagę, że podczas tych konsultacji nie wypłynęły żadne uwagi, z wyjątkiem zastrzeżeń Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych dotyczących zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - do tych substancji należy benzopiren, powstający w procesie wędzenia. Substancje te znajdują się też w maśle kakaowym. Resort dodał, że uwagi te uwzględniono. Zdaniem MZ zainteresowani zmianą przepisów producenci żywności powinni byli swoje uwagi zgłaszać podczas prac nad zmianą prawa. Rzecznik ministerstwa zdrowia podkreślił, że produkty regionalne także muszą spełniać normy bezpieczeństwa.

W środę zapowiedziana jest konferencja szefa resortu rolnictwa Stanisława Kalemby ws. nowych unijnych przepisów dotyczących wędzenia wędlin. Biuro prasowe resortu rolnictwa poinformowało, że minister Kalemba planuje spotkanie z przedstawicielami producentów wędlin w tej sprawie. Chce też na nie zaprosić ministra zdrowia. Rozmowy mogłyby się odbyć w przyszłym tygodniu. W tym tygodniu Kalemba ma zaplanowane wyjazdy zagraniczne.

Resort rolnictwa podkreśla, że z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, iż w zdecydowanej większości polskie wędzonki spełniają nowe, unijne normy.

Dane Głównego Lekarza Weterynarii wskazują, iż w żadnej ze zbadanych dotychczas w Instytucie Weterynarii w Puławach 5 próbek ryb wędzonych oraz 12 próbek produktów mięsnych wędzonych nie stwierdzono obecności niebezpiecznych substancji w stężeniach powyżej aktualnie obowiązujących norm. W laboratorium Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Koszalinie w 2012 r. wykonano 29 badań dot. zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, do których należy benzopiren. Przekroczenie limitów stwierdzono w jednym przypadku. W 2013 r. przeprowadzono 235 takich badań; w ośmiu przypadkach limity były przekroczone.

Ministerstwo rolnictwa deklaruje pomoc producentom żywności w dostosowaniu się do nowych przepisów. Resort chce zorganizować cykl szkoleń dotyczących prawidłowego procesu wędzenia, który będzie zgodny z normami UE.

Z unijnych przepisów niezadowolona jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która zamierza zwrócić się do resortów rolnictwa i zdrowia ws. złagodzenia tych norm. Prezes Izby Izabella Byszewska zaznacza, że nowe prawo dotknie przede wszystkim małych producentów wyrobów tradycyjnych, czyli ok. 100 firm. Jak mówiła, producenci ci nie prowadzą badań, jakie substancje wydzielane są w trakcie wędzenia m.in., dlatego, że każda partia drewna jest inna. Dodała, że Izba nie brała udziału w konsultacjach, ponieważ wówczas nie należała jeszcze do Rady Gospodarki Żywnościowej.

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP uważa, że decyzja o obniżeniu dopuszczalnego poziomu benzopirenu została podjęta po kilkoletnim monitorowaniu zawartości tych rakotwórczych związków w żywności w krajach UE. Organizacja ta podkreśla, że normy szkodliwych substancji nie będą przekraczane, jeżeli podczas wędzenia stosowane będą odpowiednie technologie.

Także w opinii prezesa "Polskiego Mięsa" Witolda Choińskiego zmiana przepisów nie jest problemem dla producentów wędlin.

W sprawie unijnego rozporządzenia dot. wędzenia wędlin do premiera oraz do ministrów zdrowia i rolnictwa zaapelował europoseł PiS Tomasz Poręba. Jego zdaniem wejście w życie tego dokumentu przełoży się nie tylko na ograniczenie produkcji, ale może też spowodować zamykanie zakładów i zwolnienia pracowników z firm zajmujących się wyrobem żywności wędzonej metodą tradycyjną.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • hohoł 2014-01-14 21:49:22
    W naszym rządzie są zdrajcy i pachołki Brukseli którzy za zlikwidowanie polskich zakładów liczą na stołki w Brukseli
  • Zawiedziona 2014-01-14 20:45:21
    A ja myślałam, że w naszym rządzie są inteligentni ludzie, którzy wiedzą że ich zadaniem jest ochrona Polskich interesów a nie likwidacja kolejnych branż !!!!
  • Kolodziej 2014-01-14 19:38:14
    Odnośnie wędzenia nie wpłynęły żadne uwagi bo masowo "wędzi się" ekstraktem dymu. Nie zmienia to faktu, że to rozporządzenie KE to jest głupota. Może by tak na kiełbasie wędzonej tradycyjnie umieścić informację z papierosów "spożywanie kiełbasy grozi rakiem i impotencją" Dlaczego nie zakażą działalności fast food-ów?
  • KUBA 2014-01-14 19:35:19
    Kto i kiedy ogłosił te konsultacje? Może były one tajne? Nagle się okazuje, że sprawa nie dotyczy drewna bukowego czy olchowego tylko chemicznych preparatów. Coś te Związki i Związek przespały razem.
  • mada 2014-01-14 18:43:06
    Ręce precz od polskiej kiełbasy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • baca56 2014-01-14 15:19:09
    "- Projekt rozporządzenia był w Polsce co najmniej dwukrotnie konsultowany w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi (...) podczas tych konsultacji nie wypłynęły żadne uwagi,"
    Czy można zapytać kto (personalnie!) jest za to odpowiedzialny?
    Jak zostanie za to ukarany?
    Jakie działania zostaną podjęte, aby sytuacja się nie powtórzyła z następnym rozporządzeniem KE?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!