PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nielegalny susz jajeczny z Polski mógł trafić do Czech

Autor: farmer.pl/PAP

Dodano: 23-03-2012 14:47

Tagi:

Sprawą polskiej firmy, która mogła eksportować do Czech susz jajeczny niespełniający wymogów bezpieczeństwa żywności, zainteresowała się Komisja Europejska. Jak powiedziało unijne źródło, chodzi najpewniej o jedną z fabryk pod Kaliszem.



- Faktycznie jest sprawa firmy w Polsce, która mogła eksportować do Czech pewien susz jajeczny, który najwyraźniej nie spełnia zasad bezpieczeństwa. Komisja Europejska została o tym poinformowana dwa tygodnie temu i czekamy na więcej informacji od polskich władz - powiedział rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent.

Wyjaśnił, że KE oczekuje, iż polskie służby wyjaśnią, czy eksportowany produkt spełniał lub nie spełniał wymogów bezpieczeństwa żywności. KE wysłała zapytanie do polskich władz w tej sprawie.

Jak przyznało unijne źródło, chodzi najpewniej o jedną z fabryk pod Kaliszem, która została zamknięta w związku z nielegalną produkcją szkodliwego dla zdrowia proszku jajecznego.

Odpowiada za to dwóch przedsiębiorców; aresztowano już 56-letniego mieszkańca Kalisza. Działalność firmy głównego oskarżonego została zawieszona w marcu 2011 r.; od tego czasu nie mógł on legalnie niczego produkować. Pod koniec lutego br. urząd powiatowego inspektora weterynarii w Kaliszu podjął decyzję o zamknięciu drugiego zakładu.

W trakcie śledztwa prowadzonego przez prokuraturę w Kaliszu zabezpieczono ponad 26 ton proszku jajecznego, jednak trudno jest jeszcze ustalić ostateczną ilość proszku, który mają firmy w całym kraju. Prokuratura posiada informacje o kilkudziesięciu odbiorcach w całej Polsce, do których trafił susz. Do tej pory nie mówiono o możliwości eksportu proszku.

Wytwarzanie proszku jajecznego w tych zakładach odbywało się bez zgody i poza nadzorem weterynaryjnym; biegli, którzy zbadali w laboratorium niewielką partię proszku ocenili, że produkt był szkodliwy dla zdrowia.

Susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów - w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajka.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.15.20
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!