150 ferm drobiarskich z Dolnej Saksonii i 50 ferm z innych landów niemieckich podejrzanych jest o łamanie prawa i poddanych kontroli – informuje FAMMU/FAPA.

Przepisy zakładają, że minimalna powierzchnia przypadającą na jedną kurę hodowaną w systemie wolnowybiegowym wynosi 4 m2. Niektórzy producenci utrzymywali jednak więcej kur na jednym metrze kwadratowym niż wymagały przepisy, a sprzedawali jaja po wyższej cenie jako ekologiczne lub z systemu wolnowybiegowego.

Dochodzenie w tej sprawie rozpoczęło się w 2011 r., lecz od tego czasu zanotowano więcej nieprawidłowości, istnieje więc podejrzenie masowych oszustw na dużą skalę.

Miejscowe władze weterynaryjne często zaniedbywały kontroli na miejscu, polegając na pisemnych informacjach producentów. W przypadku potwierdzenia podejrzeń, dla nieuczciwych producentów przewidziane są surowe grzywny, a nawet kary pozbawienia wolności.