PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Obniżenie tłuszczu pozwoli zbilansować kwoty?

Obniżenie tłuszczu pozwoli zbilansować kwoty?

Polska i sześć innych krajów - a dołączyły się jeszcze inne kraje – podniosła propozycję obniżenia współczynnika tłuszczowego – mówiła w sejmowej Komisji Rolnictwa Zofia Krzyżanowska, radca generalny w MRiRW.



- W naszej sytuacji obniżenie współczynnika tłuszczowego – a takie działanie Komisja już raz zastosowała – poprawiłoby nam zbilansowanie sytuacji na rynku mleka w ramach kwot w tym roku – stwierdziła Krzyżanowska i dodała, że konwersja kwot bezpośrednich na kwotę hurtową wymagałaby zmiany rozporządzenia Rady (nr 1234 – dop. red.), co trwałoby 1,5 do dwóch lat. - I dlatego chcielibyśmy skorzystać z krótszej ścieżki, z rozporządzenia KE – na zasadzie obniżenia współczynnika tłuszczowego, tak żebyśmy mogli lepiej zbilansować w naszym zakresie kwoty mleczne.

Jak powiedziała Zofia Krzyżanowska, agencja szacuje, że „być może będzie przekroczenie o 2 proc.” - Nie wiemy jeszcze, jak będzie w styczniu i lutym - tłumaczyła. - Ale też wiemy o tym tłuszczu, o czym mówiłam, że zimą jest większa produkcja tłuszczu – i nam ten tłuszcz przyrasta i powiększa nam kwoty. Dlatego chcielibyśmy ograniczyć współczynnik tłuszczowy, bo jest to droga szybsza niż każda inna, która wymaga zmiany rozporządzenia 1234 Rady. Tam, w załącznikach zapisane zostało to, co myśmy wykazywali, że u nas restrukturyzacja w sektorze mlecznym się dokonała. My tych najmniejszych gospodarstw, które miały 20 tys. kwoty mlecznej, to z 74 tys. gospodarstw mamy teraz 11 tys. Czyli myśmy pokazali w Komisji komisarzowi, że de facto restrukturyzacja się dokonuje i ten producent, który miał kwotę bezpośrednią i produkował, i konsumował mleko – idzie do sklepu, to za nim musi iść kwota. Ona musi iść do kwoty hurtowej. I to jest dla komisarza zrozumiałe. Tyle, że on powiedział, no, ale jedyną drogą do zmiany tej sytuacji – i o tym też mówił pan minister Sawicki – jest zmiana rozporządzenia 1234. Taka zmiana jest procesem długotrwałym i to nam przeszkadza. Dlatego szukamy rozwiązań szybszych, żeby dla nas były do wdrożenia i zastosowania. A ponieważ współczynnik tłuszczowy w czasie ostatniej Rady poparło sześć krajów, to chcemy w tej grupie w tej chwili pracować nad tym, żeby Komisja przygotowała rozporządzenie zmniejszające współczynnik tłuszczowy, który nam zrównoważy ewentualne przekroczenie kwoty w tym roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • arszczecin 2013-01-23 02:57:29
    najwyzej napisz priv, ile potrzebujesz i co proponujesz, mi cos zostanie neiw wiem co ale zostanie
  • ukasz 2013-01-21 21:23:05
    a ile se cenisz? jak wiecej od grabarza to nie chce
  • ar 2013-01-21 19:54:16
    chcesz w lizing??
  • ukasz 2013-01-21 19:45:15
    niewiele grabarz, ksiądz i egzorcysta już sie cieszą
  • arszczecin 2013-01-21 17:13:36
    hehe bamber ile ci brakuje?
  • mlecarz ukasz 2013-01-21 16:47:58
    oby bo petla na szyi już mi sie tak zacisneła ze bluzgać na bambrów już nawet nie mogę
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.172.180
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!