Dotychczas trunki te musiały zostać rozlane w miejscu wytworzenia.

Zgodnie z nowelizacją, producenci markowych win owocowych, cydru (napój winiarski z jabłek), perry (napój winiarski z gruszek) i miodów pitnych uzyskanych z surowców z własnego gospodarstwa nie muszą zajmować się butelkowaniem tych trunków. Nie muszą zatem posiadać urządzeń i linii rozlewniczych we własnym gospodarstwie. Ponieważ działalność taka musi być wykonywana w pomieszczeniach spełniających warunki sanitarne, często wiąże się to z dodatkowymi inwestycjami.

Nowe przepisy mają ułatwić certyfikację win gronowych i kontrolowanie ich wyrobu. Kontrola produkcji zostanie ograniczona do oceny sposobu wyrobu i rozlewu, opakowania, oznakowania oraz warunków przechowywania certyfikowanego wina.

Certyfikacja wina będzie wymagana w przypadku, gdy na etykiecie tego trunku, który nie jest winem regionalnym, producent będzie chciał podać rocznik i odmianę winorośli.

Producenci win ubiegający się o wpisanie do ewidencji nie będą musieli informować Agencji Rynku Rolnego o numerze ewidencji działek, na których uprawiają winorośl. Ponadto będzie wydłużony termin składania wniosku o wpis do ewidencji producentów z 30 czerwca do 15 lipca.

Nowe przepisy określają również tryb uzyskania przez przedsiębiorcę ponownego wpisu do rejestru przedsiębiorców produkujących wino i nim handlujących. Obecnie przedsiębiorca, który został wykreślony z rejestru na skutek cofnięcia składu podatkowego, nie ma możliwości uzyskania ponownego wpisu.

Nowela ustawy wdraża również przepisy unijne.

Podobał się artykuł? Podziel się!