PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Producenci poniosą straty, tylko kto za to zapłaci

Producenci poniosą straty, tylko kto za to zapłaci

Mali przedsiębiorcy zostali pominięci w konsultacjach na temat ostrzejszych wymogów zawartości WWA w żywności. Możliwe, że część z nich od 1 września 2014 r. poniesie spore straty z tego powodu. Pytanie tylko, kto za to zapłaci – dyskutowali uczestnicy sejmowej KRiRW.



Poseł, Wiesław Janczyk podkreślał podczas sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, że w tej sprawie zabrakło zarówno udzielenia informacji jak i przeprowadzenia konsultacji z małymi, często rodzinnymi zakładami produkującymi wędliny tradycyjne. Nie chodzi o liderów z branży, spółki giełdowe ale o małe zakłady z podkarpacia, czy małopolski. One czują się teraz pokrzywdzone dezinformacją, jaka miała miejsce.

Poseł dodał jednocześnie, że inne kraje potrafiły zawalczyć o swoje produkty - Łotwa i Francja zabiegały o minimalnie wyższe wskaźniki dla swoich produktów.(...) Dzisiaj z ogromnym trudem udało nam się odbudować ten segment produkcji. Zwiększając na terenie Europy poziom eksportu tych produktów, którymi później chwali się ministerstwo rolnictwa. Samo zapomniało podać tą informację. Jest to błąd zaniechania. Skarb Państwa powinien teraz pokryć ewentualne straty jakie poniosą Ci producenci, bo zainwestowali w technologie.

Zdaniem Romualda Ajchlera teraz powinno się pomóc tym przedsiębiorcom, aby spełniali w przyszłości ostrzejsze wymogi rozporządzenia. - Niekoniecznie przedsiębiorca musi ponosić koszty. Może mniej by zależało rządzącym, jeśli ten co coś zmienia musiał też by to, chociaż częściowo finansować. W ślad za rządzeniem powinny iść środki finansowe, bo bardzo łatwo można zniszczyć przedsiębiorców.

Wiele osób na sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi podkreślało, że ministerstwo rolnictwa powinno podjąć bardziej zdecydowane działania w tej sprawie. Tym bardziej, poseł Jan Ardanowski był zdziwiony reakcją tej jednostki na aktualną sytuację mówiąc: - Ciekawa była reakcja ministra Kalemby. W oficjalnych wypowiedziach powiedział, że zaprosi Ministra Zdrowia na spotkanie z producentami żywności. Zamierza organizować szkolenia, jak poprawnie wędzić, teraz Was nauczy jak wędzić. Granica absurdu została przekroczona, a potrzebne jest szybkie zdecydowane działanie. Wyroby tradycyjne zostały zarejestrowane, a w ich technologii jest opisany przecież proces wędzenia. Dlatego podcina się szanse i eliminuje z rynku produkty chronione.

Ostrzejsze wymogi, zawartości WWA w żywności zdaniem Piotra Walkowskiego są szansą do pozbycia się części, bardzo dobrej konkurencji z rynku.

Tłumaczył to mówiąc: - W sklepach, w których są sprzedawane wyroby tradycyjne, są kolejki, a towar rozchodzi się na pniu. W tej produkcji, komór nie da się przerobić w cyklu technologicznym. Są one dopasowane do skali produkcji. Te zakłady ubijają do 100 szt. żywca tygodniowo i wykonują wyroby wędliniarskie. Przedłużenie paleniska wiąże się z dużymi kosztami, a dwa lata pracy nad rozporządzeniem przeciekły nam przez palce. Sprawa została zbagatelizowana, a duże zakłady nie odczuwały potrzeby alarmowania, bo jest im to na rękę. Przy pomocy KE pojawiła się możliwość pozbycia się agresywnej konkurencji. Agresywnej, bo te produkty są bardzo dobre, bronią się same, dobrze się sprzedają, są to smaki z naszego dzieciństwa. Mamy teraz dość twardy orzech do zgryzienia propozycje samych szkoleń jest niewystarczająca. Zmiana technologii też będzie związana z dodatkowymi kosztami. Z naszej winy to powstało.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • wład 2014-01-27 08:13:21
    Strach w tym kraju robić cokolwiek. Tutaj nawet produkcja wędlin będzie musiała zejść do podziemia. Czy jest szansa na wyzbycie się choć w części tej typowo polskiej "mądrości" ?
  • hohoł 2014-01-24 21:40:45
    Danish Crown ma problemy z oplacalnością produkcji ,moim zdaniem powodem tego jest to że konsumenci nie chcą kupowac nasączonych chemikaliami malowanych wędlin ,
    Nasze pachołki brukseli czyli kalemba i spółka chcą pozamykac Polskie zakłady produkujące dobre i smaczne wędliny,chętnie kupowane przez polskich i zagranicznych konsumentów ,bo liczą na to ,że wtedy molowane świństwo znajdzie nabywców,a oni dostaną dobrze płatne stołki.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.55.167
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!