PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Rolnicza sprzedaż detaliczna z uproszczonymi wymaganiami weterynaryjnymi

Rolnicza sprzedaż detaliczna z uproszczonymi wymaganiami weterynaryjnymi Do produkcji żywności przez rolnika mają być stosowane te same uproszczone wymagania; fot. pixabay

Autor: Marzena Pokora-Kalinowska

Dodano: 27-12-2016 11:02

Tagi:

Do wszystkich zakładów, w których prowadzona będzie działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej będą miały zastosowanie uproszczone wymagania – zapewnia Ministerstwo Rolnictwa.



Inne wymogi dla rolnika produkującego żywność w kuchni, inne dla robiącego to w specjalnym budynku? Taka możliwość wynikała z zapowiedzi Ministerstwa Rolnictwa, dotyczącej przygotowania rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych obowiązujących przy sprzedaży żywności przez rolników.

Przypomnijmy: produkcja żywności przez rolnika we własnej kuchni podlega wymogom zawartym w rozporządzeniu nr 852/2004, w jego załączniku II do rozdziału III (uproszczone wymagania higieniczne). Produkcja w odrębnym budynku wymaga  natomiast spełnienia wymogów określonych w załączniku II w rozdziale II tego rozporządzenia.

Więcej: Sprzedaż żywności przez rolnika nadal będzie niemożliwa

Dlaczego przetwórstwo prowadzone w tym samym zakresie ma podlegać innym wymogom w zależności od miejsca? Czy np. jeśli rolnik do osobnego budynku dostawi łącznik z domem i zacznie w tym pomieszczeniu gotować obiady dla siebie i rodziny – stanie się ono kuchnią i będą w nim obowiązywać uproszczone wymagania higieniczne? – zapytałam w Ministerstwie Rolnictwa.

Ministerstwo zapewniło, że „podjęte zostaną działania mające na celu ujednolicenie wymagań higienicznych dla rolniczego handlu detalicznego”.

W związku z tym, że w Sejmie przyjęto rządowy projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników, „Rząd RP postanowił ostatecznie nie zajmować stanowiska” w sprawie poselskiego projektu ustawy autorstwa Kukiz’15.

Projekt ten dopuszczał produkcję żywności we własnej kuchni rolnika.

Więcej: Nareszcie zdrowe podejście do sprzedaży bezpośredniej

Jak wyjaśnia MRiRW, „aktualnie obowiązujące przepisy prawa żywnościowego, a w szczególności rozporządzenie (WE) nr 852/2004 nie zakazują prowadzenia produkcji żywności z zamiarem wprowadzania do obrotu (sprzedaży) przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej).

Przepisy prawa żywnościowego, w tym rozporządzenie (WE) nr 852/2004, dopuszczają przy tym przyjmowanie przez poszczególne państwa członkowskie UE, bez naruszania osiągnięcia celów tego rozporządzenia, krajowych środków dostosowujących wymogi ustanowione w jego załączniku II mających na celu:

a)            umożliwienie dalszego korzystania z tradycyjnych metod, na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności lub

b)           wyjście naprzeciw potrzebom przedsiębiorstw zlokalizowanych w regionach o szczególnych ograniczeniach geograficznych.

W innych przypadkach, ww. zasady mają zastosowanie tylko do konstrukcji, organizacji i wyposażenia zakładów. Należy przy tym zaznaczyć, że takie krajowe środki dostosowujące przyjmowane przez poszczególne państwa członkowskie UE, podlegają notyfikacji Komisji Europejskiej i pozostałym państwom członkowskim UE.

Korzystając z ww. możliwości, na podstawie art. 69 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywości i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594, z późn. zm.), w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników, w Ministerstwie przygotowano roboczą wersję projektu rozporządzenia w sprawie wymagań higienicznych dla prowadzących rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego. W ww. projekcie rozporządzenia wstępnie przyjęto, że do wszystkich zakładów, w których prowadzona będzie działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej będą miały zastosowanie uproszczone wymagania określone w załączniku II w rozdziale III do rozporządzenia nr 852/2004, zamiast wymagań szczególnych określonych w załączniku II w rozdziale II do tego rozporządzenia.”

Jak wynika z tej deklaracji, wszyscy rolnicy produkujący żywność będą objęci takimi samymi wymaganiami – czyli uproszczonymi. Problem w tym, że to rozporządzenie wymaga długotrwałej i niepewnej notyfikacji w UE – a jego projektu wciąż nie ogłoszono.

Ministerstwo podkreśla swoją aktywność w zmierzaniu do uregulowania tej sprawy, przytaczając zmiany w przepisach z… 2010 roku:

„Należy także podkreślić, że nie jest to pierwsza inicjatywa ministra właściwego do spraw rolnictwa w tym zakresie. Korzystając z możliwości jakie daje prawo unijne oraz obowiązujących upoważnień ustawowych przyjęto, po uprzedniej notyfikacji, następujące akty prawne wprowadzające dostosowania przepisów unijnego prawa żywnościowego dla producentów żywności:

a)            rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 lipca 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mlecznych o tradycyjnym charakterze (Dz. U. poz. 910, z poźn. zm.). W 2016 r. katalog produktów mlecznych określony w ww. rozporządzeniu uzupełniono o żentycę i bundz,

b)           rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej (Dz. U. poz. 630) oraz

c)            rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w określonych zakładach o małej zdolności produkcyjnej (Dz. U. poz. 629).”

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • kazikspiczki 2016-12-28 19:10:57
    nic nowego -pszczelarze już dawno mają zgłoszone pasieki ,mają kontrole weterynaryjne,lecz ci co nie dopełnili obowiązku i tak sprzedają miód na targach lecz nie mają kontroli i mają niższe nakłady.Ten obowiązek JUŻ ISTNIEJE 10 lat tylko nikt głośno nie mówił.Zmiana jest jedna wyższa kwota bez podatku
  • Rolnik 2016-12-27 18:00:46
    Od 01.01.2016 albo wszyscy , albo nikt nie będzie winien ogólnonarodowej "sraczce".
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.3.15
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!