- Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją +produkt polski+. Informacja ta będzie dotyczyć krajowego pochodzenia wytwarzanego produktu, nie tylko w odniesieniu do miejsca prowadzenia przetwórstwa, ale również w odniesieniu do użytych składników - podkreśliło we wtorek Centrum Informacyjne Rządu (CIR). Dzięki temu - jak zaznaczyło CIR - konsumenci będą mogli wyszukiwać produkty wytworzone w Polsce z użyciem krajowych surowców.

Jak wyjaśniło CIR, obecnie tylko w przypadku niektórych grup środków spożywczych w przepisach unijnych określono konieczność podawania kraju pochodzenia produktu. - Dla pozostałych środków spożywczych stosuje się ogólne unijne zapisy dotyczące kraju pochodzenia, zgodnie z którymi obowiązek podawania takiej informacji wskazany jest jedynie w przypadku, gdyby jej brak mógłby w istotnym stopniu wprowadzić w błąd konsumenta, co do prawdziwego źródła pochodzenia, np. gdy opakowanie i sposób prezentacji sugeruje inne pochodzenie produktu niż jest w rzeczywistości - podkreślono.

CIR wskazało, że zapotrzebowanie krajowych konsumentów na informację o miejscu pochodzenia żywności jest duże. Jak wynika z badań, niemal 70 proc. z nich uważa miejsce pochodzenia za czynnik odgrywający istotną rolę przy zakupie żywności.

Przewidziany termin wejścia regulacji w życie to 1 stycznia 2017 r. 

Podobał się artykuł? Podziel się!