PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Siekierski: Po co oznaczanie pochodzenia mięsa w przetworach?

Siekierski: Po co oznaczanie pochodzenia mięsa w przetworach?

Zdaniem europosła Czesława Siekierskiego, za wcześnie jest na oznaczanie kraju pochodzenia mięsa w przetworzonych produktach spożywczych.



Parlament Europejski dużą większością przyjął rezolucję wzywającą do wprowadzenia obowiązkowego oznaczenia kraju pochodzenia mięsa w przetworzonych produktach spożywczych (taki wymóg istnieje już w odniesieniu do mięsa nieprzetworzonego). Z dużych sił parlamentarnych jedynie Grupa EPL, i to nie w całości, głosowała przeciw obowiązkowemu znakowaniu – przypomina europoseł Czesław Siekierski i w nadesłanej do redakcji wypowiedzi rozważa za i przeciw ewentualnemu wprowadzeniu takiego wymogu.

Przeciw przemawia wzrost kosztów dla przedsiębiorstw, wynikający przede wszystkim z konieczności druku nowych etykiet, i to w kilku wersjach, wobec konieczności dywersyfikacji dostaw. „Skutkowałoby to koniecznością bieżącego uaktualniania informacji o miejscu pochodzenia składników mięsnych w produkcie przetworzonym, co zwiększa, jak już wspomniałem, koszty produkcji, wprowadza dodatkowe obciążenia administracyjne przedsiębiorstw oraz większą ilość odpadów opakowaniowych” – przekonuje Siekierski i podsumowuje: „Należy sobie zadać pytanie czy nie idziemy za daleko z oznaczeniami żywności, które przez swoją mnogość stają się nieczytelne. Wydaje się, że wystarczyłoby, aby jedynie firma, która wytwarza dany produkt znała i przechowywała dane o miejscu pochodzeniu składników w celu ich udostępnienia w razie potrzeby. Pewną alternatywą mogłaby być również renoma firmy, tzn. można by odstąpić od wymogu znakowania w przypadku uznanych producentów mających ugruntowaną pozycję na rynku i zaufanie klientów.”

Argumentem za znakowaniem jest natomiast lepsza identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym, co stwarza bardziej stabilne relacje między dostawcami mięsa i przetwórcami. Opowiadają się za tym konsumenci. Wreszcie: co miałoby oznaczać oznakowanie "kraju pochodzenia" mięsa? Czy chodzi o państwo, w którym zwierzę się urodziło, czy też może o miejsce uboju? – pyta Siekierski.

Europoseł dochodzi do wniosku, że „obecny system kontroli zapewnia odpowiednią jakość i standardy przetworzonych produktów bez względu na to, czy jest na nich zawarta informacja o miejscu pochodzenia czy nie” i stwierdza, że problem wymaga dalszych badań.

Europoseł przytacza argumenty przetwórców i konsumentów, zupełnie pomija natomiast stanowisko rolników.

Czesław Siekierski jest przewodniczącym Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Parlamencie Europejskim.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (15)

  • prosiak 2015-02-16 22:09:22
    Idiota ... po prostu!!! Ważniejszy interes zagraniczniakow dla niego!!! Niż polskiego producenta swin
  • z.. 2015-02-16 22:09:07

    .....wiola to tylko taki grzeczny skrót ...jak się kogoś wyrzuca z hukiem z pracy......
  • rolnik 2015-02-16 21:02:37
    Dokładnie @gacek! Jest to przykład jak facet liże d..sko unijnym oficjelom w nadziei, że dostanie intratną posadkę w Brukseli, a przy okazji olewa interes narodu i wyborców, których powinien reprezentować. Bierze przykład z Doncia.
  • gacek 2015-02-16 20:47:35
    Facet dziala na niekorzysc kraju ktory reprezentuje w UE. Kazdy kto troche zna temat wie ze polacy wiecej zjadaja miesa wieprzowego niz produkuja. Wystarczy wstrzymac import i nasi rolnicy by nie musieli wychodzic protestowac. Niech konsumenci wiedza co jedza
  • wiola19 2015-02-16 20:36:15
    heh tutaj o to chodzi że nie ma za co mu podziękować ,gdyż nic dobrego w naszym kierunku nie zrobił,tylko siedzi w brukseli jak ten tłusty kot
  • z.. 2015-02-16 20:29:48
    Ja temu panu podziękowałabym ....
  • bb 2015-02-16 19:36:58
    Czesław widać zajął się dywersją
  • farmer witold 2015-02-16 19:08:54
    nie widzi potrzeby bo jak zarobic na obcym miesie z polska etykietka
  • Jarecki21 2015-02-16 18:03:25
    Poszedłbym krok dalej i na każdym produkcie mięsnym oprócz kraju pochodzenia kazałbym umieszczać informację o dacie uboju.
  • EMIL 2015-02-16 17:06:01
    A o co chodzi temu panu z tymi okularami?
    Znaczy że widzi, nie widzi czy doktory mu kazali?
    On okulary reklamuje?
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.158.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!