Tymczasem w Krakowie przekonują do zalet sprzedaży bezpośredniej i zbliżenia rolnika z konsumentem.

- Żywność lokalna jest adresowana do ludzi, którzy wiedzą, czym jest jakość życia. Stanowi również ogromną szansę dla małopolskiego rolnictwa – mówił Jan Grabski, dyrektor Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego podczas piątkowej konferencji „Małopolski produkt lokalny: <Znaczenie żywności lokalnej dla rozwoju gospodarczego Małopolski oraz innych regionów Europy>”, zorganizowanej pod honorowym patronatem Marka Sowy – marszałka województwa małopolskiego i Stanisława Kalemby – ministra rolnictwa.

Celem konferencji była analiza potencjału i barier tworzenia lokalnych systemów żywnościowych na przykładzie Małopolski. Została zorganizowana na półmetku pięcioletniego projektu Produkt Lokalny Małopolska, finansowanego ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.

- Obecnie w projekcie uczestniczy 10 regionów, a w tym jest około 80 rolników, wytwórców, którzy sprzedają bezpośrednio swoje produkty. Ciągle przybywa zainteresowanych rolników, a apetyty konsumentów rosną – twierdzi Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska. - Dla Małopolskich rolników priorytety w zakresie uruchomienia sprzedaży bezpośredniej to przetwórstwo owoców i warzyw – dżemy, konfitury, soki, przeciery, zupy itp., sery oraz jagnięcina.

Podczas konferencji przedstawiono pierwsze rezultaty projektu: w listopadzie ruszył Targ Jesienny - do Bożego Narodzenia można tu będzie kupić bezpośrednio od wytwórcy naturalną i ekologiczną żywność tylko z Małopolski. Targ ma charakter ściśle sezonowy, planowane są również edycje wiosenna i letnia.

Ekologiczni rolnicy z okolic Krakowa stali się również stałymi dostawcami sklepów i barów.

- Istotą produktu lokalnego jest relacja pomiędzy konsumentem, a producentem. Nie można rozpatrywać tego zagadnienia jedynie na poziomie ekonomicznym. Trzeba pamiętać również, że wspieranie producentów lokalnych niesie korzyści społeczne i ekologiczne – podkreślała podczas konferencji Astrid Gerz z Reseau Echange - Developpement Durable (REDD), przedstawicielka organizacji, która wspiera projekt Produkt Lokalny Małopolska.

Mówią o tym również plany strategiczne Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, które były przedmiotem dyskusji podczas konferencji. Dokument zakłada kreowanie lokalnych systemów żywnościowych w oparciu o małe gospodarstwa i małe przetwórstwo (w tym też ekologiczne) oraz o krótkie łańcuchy sprzedaży.

W konferencji udział wzięli także posłowie – Danuta Niedziela i Joanna Bobowska oraz poseł Józef Lassota, którzy zaangażowali się w Sejmie w działania na rzecz wypracowania rozwiązań prawnych korzystnych dla propagowania małej produkcji żywności.

Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, w ramach kampanii Legalna Żywność Lokalna, lobbuje za zmianą przepisów niekorzystnych dla rolników i konsumentów. Pod petycją w sprawie legalizacji przetworzonej żywności z małych gospodarstw podpisało się już około 5,5 tys. osób.