PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Standardy chowu drobiu

W latach 70., dzięki pomocy FAO (Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa



W wyniku tego ograniczono chów drobiu w małych stadach, utrzymywanych systemem zbliżonym do naturalnego, tj. systemem półintensywnym (z dostępem do wybiegów). Następnie systematycznie eliminowano chów na ściółce, zastępując go chowem w klatkach. Początkowo były to klatki jednopoziomowe, które jednak zdaniem producentów nie pozwalały na pełne wykorzystanie budynku i na osiąganie dużej opłacalności produkcji jaj, następnie opracowano technologię chowu w klatkach wielopoziomowych, początkowo w trzypiętrowych, a później nawet w ośmiopiętrowych. Ten system pozwala na uzyskanie wysokiej produkcji, nie uwzględnia jednak naturalnych potrzeb ptaków. Od 2000 r wprowadzono w życie wiele przepisów mających na celu poprawę dobrostanu zwierząt. Było to spowodowane protestami ekologów oraz wymaganiami konsumentów jaj i mięsa. Krytykowali oni dotychczasowe formy utrzymania drobiu uważając, że tylko produkty pochodzące od ptaków chowanych w warunkach zbliżonych do naturalnych są w pełni bezpieczne dla zdrowia.

Normy dla ferm

Od 1 stycznia 2002 r obowiązuje dyrektywa 1999/74 EC z 19 lipca 1999 r., ustalająca minimalne standardy dla ferm utrzymujących więcej niż 350 kur, a od 1 stycznia 2003 r. obowiązują nowe standardy dla systemów klatkowych wyznaczające następujące normy:

  • na nioskę powinna przypadać powierzchnia podłogi w klatce wynosząca 550 cmkw (a nie, jak dotychczas 450 cmkw)
  • dostęp bez ograniczeń do karmidła o długości 10 cm na nioskę
  • poidło podłużne o długości 10 cm na kurę lub dostęp do 2 poideł kropelkowych lub kubeczkowych
  • wyposażenie każdej klatki w urządzenia do ścierania pazurów
  • wysokość klatki w najwyższym jej punkcie powinna wynosić 40 cm, w najniższym 35 cm
  • nachylenie podłogi w klatce w stosunku do poziomu nie mniej niż 8-14 proc.

W ramach negocjacji Polska uzyskała okres przejściowy na dostosowanie się do tych warunków do 1 stycznia 2007 r.

  • Po 1 stycznia 2012 r niedozwolone będzie stosowanie klatek bateryjnych obecnego typu, lecz tylko utrzymanie kur w klatkach udoskonalonych, które będą zapewniały ptakom następujące standardy:
  • co najmniej 750 cmkw powierzchni przypadającej na 1 kurę
  • gniazdo do znoszenia jaj
  • ściółkę lub piasek umożliwiającą grzebanie
  • 12 cm brzegu karmidła
  • dostęp do dwóch poideł

Zastosowanie klatek udoskonalonych wzbudza wiele emocji wśród producentów. Liczą się oni z dużymi wydatkami na wdrożenie nowych technologii chowu, które znacznie ograniczą liczbę ptaków chowanych na dotychczasowej powierzchni. Spodziewają się także zwiększonego spożycia paszy. Koszty produkcji wzrosną o 12 proc. Wobec tego, ich zyski ulegną prawdopodobnie zmniejszeniu. Jaja pochodzące od kur z tego systemu chowu mogą zatem być droższe.

Ze względu na zapewnienie dobrostanu ptakom i poprawę jakości produktów zalecane są, poza chowem w klatkach udoskonalonych, tzw. alternatywne systemy chowu, które również mają ściśle określone zasady.

Wyróżnia się następujące systemy:
  • chów na ściółce w budynkach zamkniętych,
  • chów na ściółce z dostępem do wybiegów,
  • chów rusztowo-ściółkowy.

Wymienione systemy utrzymania drobiu regulują określone normy:

  • we wszystkich systemach na jedną kurę powinien przypadać swobodny dostęp do karmy, tj. co najmniej 10 cm bieżących karmidła podłużnego lub 4 cm cylindrycznego. Dostęp do poideł musi wynosić najmniej 2,5 cm (poidła przepływowe) lub 1 cm (poidła okrągłe);
  • przy stosowaniu poideł smoczkowych lub kubkowych: minimum dwa powinny być przeznaczone na 1 nioskę. Dla piskląt przeznacza się poidła o małych gabarytach, na 70 piskląt jednodniowych wystarczy 1 poidło;
  • na 7 kur należy przeznaczyć jedno gniazdo do znoszenia jaj;
  • długość grzędy wynosi 15 cm na ptaka. Odległość między grzędami umieszczonymi poziomo co najmniej 30 cm, umieszcza się je w odległości nie mniejszej niż 20 cm od ściany budynku;
  • ściółka powinna zajmować przynajmniej 1/3 powierzchni budynku (grubość warstwy pociętej słomy 10-15 cm, wiórów 7 cm).

W przypadku chowu z dostępem do wybiegów (jest tzw. system free range) budynek musi być wyposażony w otwory wyjściowe o wymiarach 35 cm wysokości na 40 cm szerokości. Na zewnątrz budynku należy umieścić drabinki dostawione do otworu tak, aby ptaki mogły swobodnie z niego wychodzić bez konieczności fruwania.

W odniesieniu do wybiegów obowiązują określone wymagania: powierzchnia przypadająca na 1 kurę wynosi 4 mkw. Podłoże wybiegu powinno być przepuszczalne, należy je pielęgnować, użytkować przemiennie i odkażać

Dyrektywa 1999/74/EC wymaga, aby do podanych zasad chowu wszystkie państwa Wspólnoty dostosowały się do 1 stycznia 2007 roku.

W odniesieniu do chowu ściółkowego obowiązuje ściśle określona obsada, na 1 mkw można utrzymywać:


niosek - 9 sztuk,

brojlerów kurzych:
  • do 3 tygodnia - 35 sztuk,
  • od 3 do 5 tygodnia - 22 sztuki,
  • powyżej 5 tygodnia 17 sztuk.
indyków rzeźnych:
  • do 3 tygodnia - 32 sztuki,
  • od 3 do 6 tygodnia - 12 sztuk,
  • od 6 do 16 tygodni - 4 sztuki ,
  • powyżej 16 tygodni - 3 sztuki.

W celu zapobieżenia nadmiernego zagęszczenia określa się, iż z 1 mkw można wyprodukować nie więcej niż 38 kg żywca.

  Gęsi:
  • do 3 tygodnia - 5 sztuk,
  • od 3 do 6 tygodnia - 3 sztuki,
  • od 6 do 28 tygodnia - 2 sztuki,
  • powyżej 28 tygodnia - 1 sztuka.
Kaczki:
  • do 10 tygodnia - 10 sztuk,
  • od 4 do 8 tygodnia - 7 ,
  • powyżej 28 tygodnia - 5 sztuk.

Oprócz podanych wymagań, dotyczących podstawowych przepisów chowu drobiu, opracowano też zasady chowu proekologicznego, prowadzonego systemem ekstensywnym. Ten sposób utrzymania zapewnia ptakom warunki zbliżone w największym stopniu do naturalnych, ale wiąże się z dużymi nakładami pracy. Odbiorcy wytwarzanych w ten sposób produktów uważają, że są one bezpieczne dla zdrowia i decydują się płacić za nie wyższe ceny. Do chowu proekologicznego przeznaczane są kurczęta rzeźne, indyki i perlice lub gęsi. Chowa się je na dużych wybiegach, porośniętych trawą, o ściśle określonych normach powierzchni (np. 1 kurczę potrzebuje 2 mkw wybiegu, indyk i gęś 10 mkw). W żywieniu mogą być wyłącznie stosowane pasze naturalne (75 proc. zbóż w dawce) bez żadnych składników przyspieszających wzrost, bowiem celem tej produkcji jest uzyskanie mięsa o wysokiej jakości, a nie osiąganie w terminie jak najkrótszym maksymalnej masy ciała ptaków. Przykładowo, kurczęta rzeźne są przeznaczane do uboju w wieku 80 dni. W Wielkiej Brytanii w takich gospodarstwach żywi się drób paszami produkowanymi wyłącznie w warunkach ekologicznych. Te zasady żywienia stosowane są w Polsce np. w odniesieniu do gęsi utrzymywanych w fermie Instytutu Zootechniki Kołuda Wielka.

Produkty certyfikowane sprzedawane są wyłącznie w postaci świeżej, nie mrożonej, a każda tuszka jest oznakowana.

Źródło: Farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!