PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

UE będzie skuteczniej kontrolować jakość żywności

UE będzie skuteczniej kontrolować jakość żywności Fot. Alexandra Lande/Shutterstock.com

Parlament Europejski przyjął w środę przepisy o zaostrzeniu kontroli bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Nowa legislacja ma m.in. zapobiec procederom fałszowania żywności i etykiet produktów spożywczych.



Przepisy zostały już wcześniej nieformalnie uzgodnione między posłami i Radą UE. Regulacje mają poprawić możliwość śledzenia żywności oraz zapewnić powstanie skuteczniejszego systemu kontroli jej jakości, i to na każdym etapie łańcucha produkcji.

Prawodawcy liczą, że nowe prawo po pierwsze zagwarantuje wysokie standardy żywności, trafiającej na unijny rynek, a po drugie - ułatwi walkę z oszustwami i nadużyciami, takimi jak ujawniony w 2013 r. skandal związany ze sprzedażą koniny jako wołowiny. Okazało się wtedy, że w wielu krajach UE praktykowano proceder dodawania koniny do wołowiny, w niektórych przypadkach zawartość koniny w produktach sprzedawanych jako wołowina wyniosła nawet 100 proc. W wyniku skandalu wycofano wiele partii żywności m.in. z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Czech.

- To prawo ma zapobiec skandalom, ale chodzi o coś więcej. Europejczycy mają prawo do najlepszych możliwych warunków zdrowotnych, to samo dotyczy zwierząt i roślin. Dlatego właśnie potrzebujemy surowych, dokładnych kontroli w całej Unii Europejskiej. Nowa legislacja ma także poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt. Ma położyć kres praktykom maltretowania zwierząt na przykład podczas uboju - powiedziała austriacka socjaldemokratka Karin Kadenbach, odpowiedzialna za przygotowanie sprawozdania.

Parlament podkreślił w środę, że chociaż unijne przepisy regulujące bezpieczeństwo żywnościowe należą do najbardziej restrykcyjnych na świecie, to jednak postępująca globalizacja rynku spożywczego i złożony łańcuch produkcji i dystrybucji żywności sprawiają, że wzrasta ryzyko oszustw. Dlatego konieczna jej poprawa jakości przeprowadzanych kontroli.

- Mamy nadzieję, że uda nam się przywrócić zaufanie europejskich konsumentów. Po skandalu związanym z używaniem końskiego mięsa konsumenci mieli poważne wątpliwości dotyczące skuteczności systemu śledzenia produktów w łańcuchu dostawców mięsa. Parlament Europejski chciał rozwiać te obawy, dlatego opracowaliśmy zasady, które pozwalają właściwym władzom na zwalczanie fałszowania żywności oraz system odstraszających kar za naruszanie tych zasad - podkreśliła europosłanka.

Zgodnie z porozumieniem wynegocjowanym pomiędzy Parlamentem i Radą, wprowadzone zostaną m.in. surowe kontrole całego łańcucha żywnościowego, począwszy od kontroli żywności i pasz, po kontrolę wymagań weterynaryjnych, zdrowia roślin, pestycydów, dobrostanu zwierząt, zasad oznakowania geograficznego czy nadzór nad produkcją organiczną żywności.

Regulacje wprowadzą możliwość przeprowadzania niezapowiedzianych kontroli we wszystkich sektorach, wprowadzą skuteczniejsze środki walki z fałszerstwami i oszustwami oraz bardziej przejrzyste przepisy dotyczące importu zwierząt i innych produktów z krajów trzecich. Komisja Europejska również będzie przeprowadzała regularne kontrole w UE i państwach trzecich w celu zagwarantowania, że regulacje są odpowiednio wdrażane na każdym etapie.

Nowe przepisy zaczną obowiązywać pod koniec 2019 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • baca56 2017-03-19 09:19:05
    Kiedyś (nie tak znowu dawno temu) zaufanie konsumenta co do jakości wynikało ze znajomości pochodzenia towaru - małe, lokalne firmy kupujące surowiec od rolników i sprzedające na lokalnym rynku. Każdy kto chciał - wiedział od kogo i co kupuje.
    Dziś w interesie wielkich, ponadnarodowych lub wręcz globalnych molochów ogranicza się taką lokalną produkcję i dystrybucję żywności przy pomocy restrykcyjnych przepisów sanitarnych. Molochy i tak się przebiją, obejdą przepisy, oszukają, będą fałszować żywność i truć konsumentów, natomiast mała, lokalna konkurencja zostanie zablokowana prawnie.
    Uzasadnianie nowych kontroli i innych restrykcji troską o dobro konsumenta to bezczelność i perfidia.
    .......................
    Poza tym uważam, że czas na dymisję Jurgiela.
  • parody 2017-03-15 19:16:11
    masz rację. To wszystko jest chore.. słodycze dla dzieci aż świeca od chemii i nikomu to nie przeszkadza
  • Rolniczka mazowieckie 2017-03-15 18:10:53
    A i jeszcze zapomniałam o wszechobecnych tłuszczach trans rozwalających układ krążenia.
  • Rolniczka mazowieckie 2017-03-15 18:08:40
    Niech oni się lepiej zajmą kontrolą dodawania E-gówna do każdego jedzenia w procesie produkcji. To są najgorsze trucizny aspartam, glutaminian monosodowy i podobne, karagen, syrop fruktozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty i barwniki itd.
  • Rapier 2017-03-15 17:33:40
    Widzę, że trwa zażarta dyskusja rolników...
    Pod tym artykułem powinno być z dwadzieścia komentarzy przeciwko stanowieniu praw mających na celu bezwzględną inwigilację rolników pod pretekstem koniny, którą przecież to nie rolnicy dodawali do jedzenia.
    Precz z socjalistyczną UE!!! niech sobie ci z lóż nie myślą...
    Składam propozycję Polexitu, a co tam....
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.216.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!