PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wciąż będą trudności ze sprzedażą jaj z gospodarstwa

Wciąż będą trudności ze sprzedażą jaj z gospodarstwa fot. pixabay

Okazjonalna sprzedaż przez rolnika 10 jajek czy litra mleka nadal jest możliwa w gospodarstwie dopiero po zarejestrowaniu działalności polegającej na sprzedaży i po poddaniu się nadzorowi pod względem bezpieczeństwa żywności, prowadzonemu przez Inspekcję Weterynaryjną.



Kwestia sprzedaży jaj w gospodarstwie rolnym ma długą historię. Aż do września 2015 roku w ogóle nie była możliwa.

Więcej: Jaj po sąsiedzku nie sprzedasz

Dopiero w rozporządzeniu z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej zezwolono na jej prowadzenie. Dopuściło ono sprzedaż tygodniowo 2450 sztuk jaj pozyskanych od drobiu z możliwością uzyskania zgody na przekroczenie w danym tygodniu wielkości produkcji, pod warunkiem zachowania rocznego limitu wielkości tej produkcji, który wynosi 127 400 sztuk.

Rolnik, zabiegający o możliwość prowadzenia takiej sprzedaży, musi jednak spełnić wymogi podane w art. 19-21 ustawy z dnia 16 grudnia 2005  r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, m.in. sporządzić projekt technologiczny zakładu i przesłać go wraz z wnioskiem o zatwierdzenie tego projektu powiatowemu lekarzowi weterynarii właściwemu ze względu na planowane miejsce prowadzenia tej działalności; powiatowy lekarz weterynarii zatwierdza, w drodze decyzji administracyjnej, projekt technologiczny zakładu i prowadzi rejestr i nadzór zakładów.

Więcej: Jaj w gospodarstwie nie sprzedasz

Rozmach ten dotyczy jednakowo kogoś, kto sprzedaje 2450 jaj tygodniowo i  kogoś, kto 10 jaj sprzedaje raz na dwa tygodnie.

Sytuację taką niestety utrzymano także w tym roku, po wejściu w życie długo i szumnie zapowiadanej zmiany w przepisach, wprowadzającej sprzedaż detaliczną przez rolników, co ma podobno stanowić realizację postulatu umożliwienia rolnikom sprzedaży żywności, także przetworzonej.

Na jakich zasadach rolnik może sprzedać okazjonalnie niewielką ilość jajek (np. raz na dwa tygodnie 10 sztuk) i mleka (np. litr dwa razy w tygodniu) - obecnie i po 1 stycznia – zapytałam w końcu 2016 roku w MRiRW. Jak wynika z odpowiedzi – nic się w nowym roku nie zmieniło w stosunku do stanu poprzedniego. Możliwa jest sprzedaż jajek czy mleka w ramach rolniczego handlu detalicznego – ale lepiej wybrać sprzedaż bezpośrednią.

MRiRW wyjaśniło (podkreślenia moje): „Zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 178/20021  (motyw 12 preambuły) w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, konieczne jest uwzględnienie wszystkich aspektów łańcucha produkcji żywności począwszy od produkcji podstawowej i produkcji pasz, aż do sprzedaży lub dostawy żywności do konsumenta końcowego, ponieważ każdy element może mieć potencjalny wpływ na bezpieczeństwo żywności, a tym samym na życie i zdrowie jej konsumentów. Reguły unijne  nie powinny mieć zastosowania jedynie do produkcji podstawowej na własny użytek oraz  domowego przygotowywania, obróbki lub przechowywania żywności do własnego spożycia. Ponadto reguły te powinny mieć zastosowanie jedynie do przedsiębiorstw, których specyfika działania zakłada pewną ciągłość działań i pewien stopień organizacji (motyw 9 preambuły rozporządzenia nr 852/20042 ).

Działalność opisana w przedstawionych pytaniach (sprzedaż niewielkiej liczby jaj, czy ilości mleka we wskazanych odstępach czasowych) wskazuje na to, że jej specyfika zakłada pewną ciągłość działań oraz pewien stopień organizacji, i jako taka nie powinna korzystać z ww. wyłączeń od zastosowania obowiązujących reguł unijnych.

Niezależnie od powyższego Departament uprzejmie informuje, że wprowadzanie na rynek nawet niewielkich ilości jaj i mleka w krótkich łańcuchach sprzedaży może się aktualnie (odpowiedzi udzielono 30 grudnia 2016 r. – dop. MP-K) odbywać w ramach następujących rodzajów działalności:

1)            sprzedaż bezpośrednia – działalność taka podlega rejestracji i jest nadzorowana pod względem bezpieczeństwa żywności przez Inspekcję Weterynaryjną, a wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności określa dla takiej działalności rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703). W ramach ww. działalności sprzedaż ww. produktów prowadzi się konsumentowi końcowemu lub do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego. Do sprzedaży bezpośredniej dopuszcza się przy tym wyłącznie produkty wyprodukowane z własnych surowców przez podmiot prowadzący taką działalność;

2)            handel detaliczny – w ramach handlu detalicznego możliwa jest sprzedaż ww. produktów konsumentom końcowym. Obecnie działalność taka podlega zatwierdzeniu i powinna być nadzorowana pod względem bezpieczeństwa żywności przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności określają dla takiej działalności przepisy Unii Europejskiej, a w szczególności rozporządzenie (WE) nr 852/2004.

Od dnia 1 stycznia 2017 r. sprzedaż konsumentom końcowym ww. produktów będzie dodatkowo możliwa w ramach działalności „rolniczy handel detaliczny”, co umożliwiono przepisami ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. poz. 1961). Działalność taka w zakresie produkcji i sprzedaży mleka i jaj będzie podlegać rejestracji i nadzorowi pod względem bezpieczeństwa żywności przez Inspekcję Weterynaryjną, a wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności będą dla niej określać przepisy Unii Europejskiej, w tym w szczególności rozporządzenie (WE) nr 852/2004, podobnie jak dla handlu detalicznego.

Jednocześnie uprzejmie informuję, że jakkolwiek wybór formy działalności, w ramach której rolnik zamierza prowadzić produkcję i sprzedaż jaj i mleka należy od indywidualnej decyzji danego podmiotu, najbardziej preferowaną opcją w odniesieniu do opisanej w pytaniach aktywności wydaje się rejestracja u właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii sprzedaży bezpośredniej na wyżej wskazanych zasadach.”

Zatem nic nie zmieniło wprowadzenie nie spotykanego gdzie indziej w Europie „rolniczego handlu detalicznego”. Sprzedaż żywności przez produkującego ją rolnika wciąż jest traktowana jako odrębna od rolniczej działalność gospodarcza. I to zarówno jeśli chodzi o żywność przetworzoną, jak i będącą produkcją podstawową.

Rolnik okazjonalnie sprzedający kilka jajek lub litr mleka jest nadal traktowany jak „przedsiębiorstwo, którego specyfika działania zakłada pewną ciągłość działań i pewien stopień organizacji” - ale bez stopniowania ryzyka związanego z tą działalnością.

I to nawet teraz, kiedy przyznano rolnikowi prawo do prowadzenia we własnej kuchni drobnego przetwórstwa żywności, na zasadach od 2004 roku obowiązujących w Unii Europejskiej.

Skoro nie możemy tego zmienić, to może pójdźmy dalej? Kiedy wreszcie ktoś zatroszczy się o zdrowie samego rolnika i jego rodziny i zobowiąże posiadacza kilku kur czy krowy do rejestrowania przedsiębiorstwa i poddania się nadzorowi weterynaryjnemu? Przecież 10 jajek zjedzonych w rodzinie właściciela stada kur czy wypity litr mleka od własnej krowy to wciąż żywność wprowadzona do obrotu, czyli na rynek - z identycznym ryzykiem, jak ta sama żywność sprzedana sąsiadowi. Zagrożenie identyczne. Zatem – do dzieła. To dopiero byłyby… byłaby troska o bezpieczeństwo żywności!

I pomyśleć, że jeszcze w 2009 r. dopuszczano sprzedaż jajek od 50 kur niosek.

Także w październiku 2011 roku w Głównym Inspektoracie Weterynarii twierdzono, że wszędzie w Unii wolno w gospodarstwie sprzedawać jajka…

Więcej: Zabawna refleksja dotycząca sprzedaży jaj prosto z gospodarstwa 

Kiedy więc – i czy na pewno w unijnych przepisach – trzeba szukać źródła trudności?

Świat będzie istniał niezależnie od tego, jak uregulują go politycy – to na szczęście wciąż pozostaje aktualne…

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (9)

  • Bbb 2017-08-24 11:53:57
    Jajka jajkami,a co z kurami hodowanymi na osiedlach domków jednorodzinnych, niektórzy mają ich setki, pelno szczurów, ale ludzie mają gdzieś to wszystko
  • Polak 1 2017-01-23 17:39:20
    Ale jaja!
  • kasiakasia 2017-01-16 22:11:45
    Za chwilę nie będzie tego problemu , bo jajek też nie będzie .Kury które z kurnika nie nie wyjrzą ( ptasia grypa) , piasku i trawki nie poskubią, słońca nie zobaczą , to i dobrego jajeczka nie znisą
  • Jaco 2017-01-16 20:25:19
    Na zakazy i nakazy głosowaliście, więc czas się podporządkować i nie skomleć.
  • ciotka Władka 2017-01-16 17:15:18
    Jednym zdaniem " ... ... i kamini kupa", dla mnie było jasne od dawna że tak to się skończy, czy naprawdę nie ma jednego myślącego w tym rządzie. Ale jaja sobie robią z narodu.
  • 12345 2017-01-16 15:35:42
    123
  • ალექსი 2017-01-16 15:34:08
    კომენტი
  • Maryla 2017-01-16 14:33:38
    zdrowe "jaja od chłopa" obłożone prohibicją :)
  • aska 2017-01-16 13:45:09
    Dobrze, że rolnik nie zawraca sobie głowy tymi ustawowymi wypocinami, bo gdzie bym kupowała jaja? Kurde jak za okupacji: zakazy i zakazy.
    Szkoda młodego pokolenia, które rośnie na trujących jajach fermowych. Ja niestety jaj ze sklepu nie mogę już jeść i nawet psom bym nie dała.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.102.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!