PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wędzenie w sejmowej Komisji Rolnictwa

Wędzenie w sejmowej Komisji Rolnictwa

Wędzenie dymem czy wędzenie chemiczne? Co tak naprawdę zagraża zdrowiu konsumentów, a co jest tylko przejawem walki o rynek?



Z czego wynikają problemy dotyczące wędzenia wędlin?

We wrześniu 2014 roku mają wejść w życie nowe przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności. Jak podnoszą producenci wędlin, oznacza to koniec wędzenia drewnem.

Posłowie z sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas dzisiejszego posiedzenia nawiązali do ostatnich informacji dotyczących unijnych przepisów ws. wędzenia wędlin.

Podczas dyskusji w KRiRW posłowie wskazali, że możliwość tradycyjnego wędzenia to być albo nie być dla znacznej części polskiego przemysłu rolno-spożywczego.

Z wyjaśnień wiceministra rolnictwa Kazimierza Plocke wynika, że rozwiązanie problemu wymaga współdziałania między Ministerstwem Rolnictwa a Ministerstwem Zdrowia. Wiceminister podkreślił, że kłania się przy tej sprawie nierozwiązana kwestia powołania jednej inspekcji żywnościowej i zaistnienia „jednego centrum dowodzenia”. Wyraził nadzieję, że polski sektor mięsny nie będzie miał z powodu zmiany uregulowań unijnych żadnych problemów, jeśli tylko będzie używać drewna drzew liściastych do wędzenia.

Poseł Gabriela Masłowska sprzeciwiła się takiej ocenie sytuacji. Uznała, że problem nie sprowadza się do alternatywy, jakiego drewna używać do wędzenia, ale do narzucenia wyboru "chemicznego wędzenia bez dymu". Jak stwierdziła, rodzi to pytanie o szkodliwość takiej technologii jako alternatywy.

Posłowie postanowili wystąpić do Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Rolnictwa o stosowne informacje dotyczące podejmowanych działań i przeprowadzonych ekspertyz, dotyczących tego zagadnienia.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • any111 2014-02-03 23:23:17
    Wiceminister "PLOCKE", nie wiem czemu, ale kojarzy mi się ze SZTETKE.
    Czy to przypadek?
  • Toma 2014-01-09 08:43:39
    W tej Unii sami już nie wiedzą co mają robić. Z jednej strony wspierają produkty tradycyjne i regionalne a z drugiej czepiają się sposobu ich wyrabiania. Przez takie durnoty producenci nie chcą rozwijać swych biznesów i sprzedaży, choć drogę do tego już mają otwartą, np. przez serwis Agropaczka www.agropaczka.pl
  • w-40 2014-01-08 18:16:54
    tradycyjne wędzenie stosowane od wieków jest teraz ponoć bardzo szkodliwe , ale stosowanie wszelkiego rodzaju polepszaczy zagęstników utrwalaczy i innego badziewia jest bardzo zdrowe i jakoś nikt ich nie myśli zakazywać. Nie wierzę że zakaz ma na celu ochronę naszego zdrowia raczej chodzi o duże pieniądze jakie można zarobić na sztucznym dymie lub czymś podobnym.
  • Podlasiak 2014-01-08 18:15:13
    Niech teraz wypowiedzą sie zwolennicy UE ktorzy mnie tak krytykowali we wczesniejszych tematach.

    Z niewoli do niewoli. Najapierw ruscy trzymali nas za mordę teraz niemcy. Sprzedać suwerenność za nedzne doplaty, to gorzej klęska.
  • Kalosz 2014-01-08 17:50:36
    @ instas
    KE chce zabronić wędzenia w całej Unii, nie tylko w Polsce. Tak samo jak nie wolno sobie świniaka ubić (a i tak wszyscy to robią) tak samo bedzie z tym...z nie takimi głupotami do czynienia mieliśmy MY Polacy;)
  • instas 2014-01-08 17:31:08
    Niech sobie sami jedzą z tym płynem chemicznym. Jak nie będzie tych tradycyjnych to nigdy nie kupię wędliny w sklepie. Będę kupować albo surową i sam sobie uwędzę albo sam sobie zrobię. W tym wszystkim chodzi o zahamowanie ekspansji polskich wędlin na rynki europy zach. gdzie nie ma tradycji wędzenia wędlin.
  • tomasz 2014-01-08 16:53:04
    polskie rolnictwo co z nim bedzie
  • Adaś 2014-01-08 15:19:18
    Idiotyzm goni idiotyzm w tej uni.
    Wędzono od tysięcy lat i nie było tylu przypadków nowotworów co teraz.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.183.183
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!