PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wędzone tradycyjnie także po 1 września 2017 roku

Wędzone tradycyjnie także po 1 września 2017 roku fot. Andrzej Wawok

Autor: Marzena Pokora-Kalinowska

Dodano: 10-01-2017 14:51

Tagi:

Do czasu zmiany przepisów będzie obowiązywało obecne odstępstwo w sprawie możliwości przekroczenia norm benzoapirenu w wędzonych produktach mięsnych.



Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności kapituluje: zapowiada ponowną ocenę najwyższych dopuszczalnych poziomów WWA w przypadku mięsa wędzonego tradycyjnie i produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie.

Ocena ta zapowiadana jest na początek 2017 roku. Po przedstawieniu przez państwa członkowskie danych z monitorowania i sprawozdania z wprowadzania dobrych praktyk wędzarniczych nastąpi ich ocena – a po uwzględnieniu wyników dyskusji i oceny Komisja dopuszcza możliwość zmiany przepisów dotyczących odstępstwa dla produktów wędzonych tradycyjnie.

„Dopóki taka ewentualna zmiana nie zostanie wprowadzona, mogę potwierdzić, że obowiązuje obecne odstępstwo dla produktów wędzonych tradycyjnie (również po dniu 1 września 2017 r.)” – napisała Maria Iglesia, kierownik działu w Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, w piśmie z 6 stycznia 2017 r., skierowanym do dr. Grzegorza Hudzika, Głównego Inspektora Sanitarnego.

Jak  mówi wiceminister rolnictwa Ewa Lech, Polska długo zabiegała o taką decyzję. Niższe limity dla WWA zaczęły obowiązywać od 1 września 2014 roku. Obecnie z odstępstwa korzystają 744 polskie zakłady.

„W ramach urzędowego monitoringu pobierano próby od wędzonych tradycyjnie mięsa i produktów mięsnych, które korzystają z obecnie obowiązującego odstępstwa. Łącznie z ww. monitoringu pobrano z terenu całego kraju 3846 próbek produktów mięsnych, w tym 2295 próbek kiełbas i 1551 próbek wędzonek (szynki, polędwice, balerony, boczki i inne)” – informowała wiceminister Ewa Lech ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła, odpowiedzialnego za przesłanie wniosku o przedłużenia odstępstwa.

Normy dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych określone są w przepisach rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalającego najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z póżn. zm.). Zgodnie z odstępstwem przewidzianym w art. 7 tego rozporządzenia, cześć państw członkowskich, w tym Polska, mogą zezwalać na wprowadzanie do obrotu na własnym rynku mięsa wędzonego tradycyjnie i produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie wykazujących poziomy WWA wyższe od poziomów określonych w rozporządzeniu, ale zgodne z poziomami obowiązującymi do dnia 1 września 2014 r. tj. 5 ug/kg dla benzo(a)pirenu i 30 ug/kg dla sumy WWA.

Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa, z przedmiotowego odstępstwa na terenie Polski korzysta 744 zakładów, które zgłosiły 9647 produkowanych przez siebie produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie.

Dodatkowo, ww. przepisy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1881/2006 zobowiązały państwa członkowskie UE korzystające z ww. odstępstwa do:

- kontynuacji monitorowania obecności WWA w produktach mięsnych wędzonych tradycyjnie oraz

- ustanowienia w możliwych przypadkach programów mających na celu wprowadzenie dobrych praktyk wędzarniczych, w zakresie wykonalnym z ekonomicznego punktu widzenia i możliwym bez utraty typowych właściwości organoleptycznych tych produktów.

Ponadto, przepisy te przewidują, przed upływem trzyletniego okresu obowiązywania odstępstwa, poddanie go ponownej analizie, która na podstawie dostarczonych dowodów pozwoli na wyłonienie ewentualnych produktów wymienionych z nazwy, dla których możliwe i uzasadnione będzie utrzymanie odstępstwa umożliwiającego bezterminowe wprowadzanie tych produktów na rynki lokalne. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz polscy producenci produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie podjęli szereg działań mających na celu analizę zaistniałej sytuacji, w tym również działania mające na celu obniżenie stwierdzanych w tych produktach poziomów pozostałości WWA. Przeprowadzono szereg szkoleń dla producentów produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie. Szkolenia były organizowane z ramienia Ministerstwa, jak również przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie.

Szkolenia były prowadzone zarówno w formie wykładów, jak i formie warsztatów, a ich głównym celem było przekazanie informacji dotyczącej problemu nieprzekraczania limitów zawartości WWA w produktach mięsnych wędzonych. W szkoleniach organizowanych przez Ministerstwo wzięło udział 1166 osób. Dodatkowo, w roku 2015 i 2016 organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły monitoring pod kątem pozostałości WWA, w ramach którego poddano badaniu około 40 % produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie zgłoszonych do odstępstwa na terenie Polski. Wyniki przedmiotowego monitoringu wskazują, że na terenie Polski, pomimo wielu działań informacyjnych i szkoleniowych, jak również działań ze strony producentów mających na celu obniżenie poziomu pozostałości WWA w swoich produktach, wciąż w przypadku wielu producentów nie jest możliwe osiągniecie niższych poziomów dla WWA tj. 2 ug/kg dla benzo(a)pirenu i 12 ug/kg dla sumy WWA, bez znacznego uszczerbku dla typowych właściwości organoleptycznych tych produktów.

Podczas konsultacji z producentami podjęto działania, mające na celu wyłonienie grupy produktów wymienionych z nazwy, dla których możliwe i uzasadnione byłoby utrzymanie bezterminowego odstępstwa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.225.17.239
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!