PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zadyma z dymu?

Zadyma z dymu?

Czy Polska przespała możliwość utrzymania wyższych norm na węglowodory w wędlinie? Czy badamy zawartość substancji smolistych w produktach żywnościowych i gwarantujemy zdrowotne walory naszej żywności?



Posłanki Krystyna Skowrońska i Dorota Niedziela – PO zdały dziś w Sejmie pytanie w sprawie rozporządzenia Komisji Europejskiej, zmieniającego dopuszczalne normy zawartości substancji smolistych w żywności.

Rozporządzenie unijne zmieniło normy dopuszczalnej zawartości węglowodorów – przypomniała poseł Krystyna Skowrońska i pytała: Czy nowe przepisy zabraniają wędzenia? Czy w Polsce badamy zawartość substancji smolistych? Czy rozporządzenie to spowoduje kłopoty – i jakie – dla polskich producentów? Czy jest zagrożenie upadkiem dla małych firm?

Tadeusz Nalewajk, wiceminister rolnictwa, uznał, że sprawa ma zabarwienie „polityczne”, co widać podczas obrad Komisji Rolnictwa, zajmującej się w tym samym czasie tym problemem, a w której uczestniczy i z której na chwilę wyszedł, aby odpowiedzieć na pytanie posłanek.

Temat jest procedowany 9 lat – stwierdził wiceminister i przypomniał, że najpierw wystąpiono o zbadanie zawartości węglowodorów. Polscy producenci nie przedstawili żadnych badań. 10 tys. badań (z 18 państw) przeprowadzono natomiast w Unii i na tej bazie opracowano założenia do procedowania. Ustalono zasady i przyjęto okres vacatio legis. Nikt nie podnosił, że trzeba się sprzeciwić.

Polska zarządzi badania monitorujące – zapowiedział wiceminister. Badania takie powinien mieć producent. Dopóki nie będziemy mieć badań, nie ma podstaw do rozmowy z Komisją Europejską – ocenił Nalewajk.

Jak podkreślił, przepis działa wprost, w całej UE. Wiceminister powołał się na otrzymane dane sprzed 15 minut, brak szczegółów, kto i jakie produkty zbadał: na 100 próbek wędlin – zakwestionowano jedną, jako przekraczającą dopuszczalne nowe normy. Proces technologiczny wędzenia jest istotny dla zawartości węglowodorów: na przykład wzrastają w proporcji 1 do 4 przy wyborze wędzenia olchą czy buczyną. Propozycje zaostrzenia norm nie były procedowane w Komisji Rolnictwa UE – podkreślił Nalewajk. Zawartość norm w szprotach utrzymano na wniosek Łotwy. Przepis na bazie danych, których nie było, dotyczący wędlin, też mógłby dotyczyć wszystkich, jeśli zabiegałaby o niego Polska – stwierdził.

Zarejestrowano w Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej 985 zakładów, które wędzą dymem. Są cztery produkty, które trafiły na listy unijne tradycyjnych wyrobów, to kiełbasa lisiecka, która wędzi żarem, potem 3 inne wędzone dymem – tu może być problem, ale ważna jest też technologia wędzenia. Możliwe będzie przestawienie technologii – dofinansowane ewentualnie z przyszłych środków unijnych – zapowiedział wiceminister.

- Walnijmy się wszyscy w piersi – zachęcił. Dziewięć lat trwał proces decyzyjny. - Każdy ma troszkę za uszami – stwierdził, podkreślając, że minister rolnictwa nie był podmiotem wydarzeń. - Robiona jest zadyma z dymu - podsumował.

Jak dodał, dowiedział się, że przedsiębiorcy powołali komitet w celu obrony swoich racji. „Nie ma się co obrażać na zwiększenie wiedzy, jeśli chodzi o wędzenie” – ocenił Nalewajk. Nie chodzi o likwidowanie tradycji. To kwestia wyważenia. Mając saldo dodatnie w eksporcie żywności musimy o to dbać - dowodził.

- Po stronie parlamentarzystów nie ma błędów – podkreśliła poseł Skowrońska.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • wład 2014-01-24 07:40:47
    Czy pamięta ktoś sytuację, że Polska się na coś/do czegoś przygotowała, że o jakimkolwiek zagrożeniu pomyślano z wyprzedzeniem ? W polskim wydaniu jest to niemożliwe i tak będzie zawsze. Ot, taki naród.
  • Janek 2014-01-23 19:14:06
    Oczywiście! Naszym Uczonym należy najpierw dać "kasę" jak w przypadku motylkowych, a potem może ruszą głową.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.13.210
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!