Ministerstwo Zdrowia zapewnia, że wszelkie „środki spożywcze”, które nie spełniają wymagań zdrowotnych nie mogą być wprowadzane do obrotu. Resort zdrowia współpracuje w tym zakresie z resortem rolnictwa.

- Jeżeli chodzi o współpracę z ministrem rolnictwa, to tu pojawia się kwestia oznakowania żywności, a więc dokonania właściwych wyborów – mówił wiceminister zdrowia Aleksander Sopliński. - Żywność powinna być oznakowana, opakowania żywności powinny zawierać informacje, które pozwalają na rozróżnienie żywności zawierającej różne składniki. A więc ta żywność powinna być etykietowana. Wiem, że są prowadzone prace w ministerstwie, jak i istnieje odpowiednia dyrektywa unijna, która zobowiązuje do tego, aby każda żywność była etykietowana i aby była dołączona do niej informacja dotycząca wartości odżywczej. W tym zakresie współpracujemy ściśle z ministrem rolnictwa, jak i z Państwową Inspekcją Sanitarną i Inspekcją Weterynaryjną.

Podobał się artykuł? Podziel się!