PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

5 grudnia – Światowy Dzień Gleby

5 grudnia – Światowy Dzień Gleby Gleba to rezerwat jednej czwartej światowej bioróżnorodności, należy zatem ją chronić. Fot. Anna Kobus

Autor: AK

Dodano: 05-12-2015 10:17

Tagi:

Dziś, czyli 5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby. Święto to zostało ustanowione w 2002 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Tegoroczny dzień obchodzony jest pod hasłem „Gleby to grunt życia” (ang: „Soils a solid ground for life”).



Tegoroczna inicjatywa ma na celu promowanie dobrych praktyk rolniczych i podjęcie działań na rzecz ograniczenia ryzyka powstawania zanieczyszczeń wód i gleby środkami ochrony roślin. Gleba bowiem to cenny element środowiska naturalnego, istotny dla cyklów hydrologicznych i przepływu energii. Jest ona rezerwatem jednej czwartej światowej bioróżnorodności.

Dzisiejsze rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami: musi produkować coraz więcej żywności, na takich samych areałach uprawowych. Z tego też powodu konieczna jest odpowiednia ochrona gleb, dla obecnych i przyszłych pokoleń.

O tym ważnym święcie przypomina także Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin. Stowarzyszenie to działa na rzecz zwiększenia świadomości społecznej nt. roli gleby w zapewnieniu odpowiedniego spływu wód gruntowych, ochrony przed powodziami i suszami, stabilności ekosystemu.

- Zdrowe i żyzne gleby są kluczowe dla globalnej produkcji żywności, mają bezpośredni wpływ na poziom produkcji rolnej i wysokość plonów. Dlatego też prowadzimy działania edukacyjne i informacyjne dotyczące dobrych praktyk rolniczych, posiadania sprawnego zaplecza technicznego oraz właściwego postępowania na wszystkich etapach prac związanych ze stosowaniem środków ochrony roślin – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

-Naszym nadrzędnym celem jest przekazanie wiedzy, jak stosować środki, aby nie stanowiły one zagrożenia dla środowiska naturalnego i ludzi. To właśnie rolnictwo zależy od stanu gleb, a jakość gleb zależy od świadomości i działalności rolników – dodaje.

Od 2005 roku Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin i Europejskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin prowadzą wspólnie z Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach program TOPPS (Training the Operators to prevent Pollution from Point Sources). Celem tej inicjatywy jest promowanie dobrych praktyk rolniczych i podjęcie działań na rzecz ograniczenia ryzyka powstawania zanieczyszczeń wód i gleby środkami ochrony roślin (www.topps-life.org). Ostatnio ukazała się najnowsza wersja Poradnika Dobrej Praktyki Ochrony Roślin, przygotowanego przez ekspertów Instytutu Ogrodnictwa. Ponadto, w całej Polsce prowadzone są szkolenia dla użytkowników środków ochrony roślin.

Źródło: PSOR

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Michał 2015-12-07 11:00:26
    Przeczytałem artykuł i powiem że racja w tym jest. Podam na swoim przykładzie. Prowadzę nie duże gospodarstwo obecnie mam 47 ha. Uprawiam rzepak, zboża i warzywa. Badania gleby na podstawowe składniki pokarmowe robiłem wszystko wychodziło niby w miarę. Ale ostatnimi laty zauważyłem spadki plonu, wiadomo aby zwiększyć plon podnosiłem dawkę nawozów ale wzrost plonu był nie adekwatny. Dalej nie wiedziałem co się dzieje. Szukałem pomocy wszędzie nikt nie bardzo, potrafił mi pomóc. Dopiero 3 lata temu będąc na szkoleniu, które mówiło, o jakości gleby. Po szkoleniu rozmawiałem z człowiekiem ze Słowacji, który prowadził wykład powiedziałem mu o swoich problemach, co się dzieje jak to wygląda. Słowak doradził mi abym zrobił jeszcze badania dotyczące zawartości próchnicy w glebie. Po zrobieniu tych badań byłem w szoku wszędzie miałem próchnicę poniżej 2 %. Po szkoleniu miałem ulotkę dotyczącą produktu Humac Agro, który miał wpływać na powiększenie zawartości próchnicy w glebie. Postanowiłem na 3 ha wypróbować. Kupiłem 1 tonę wysiałem na pole na jesieni i czekałem, na wiosnę warzywa tam posiałem. ale robiłem, tez przed posianiem warzywa badania na składniki i próchnicę. Po zobaczeniu wyników badań byłem zaskoczony, próchnicy wyszło więcej niż na jesieni. Badania gleby robiłem potem jeszcze dwa razy z tego pola i faktycznie zadziałało.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!