Powierzchnia uprawy kukurydzy ziarnowej w latach (2012 – 2015) wahała się od 100 000 do 125 000 ha, a produkcja w zależności od roku wynosiła od 0,50 do 0,60 mln ton. W Kazachstanie kukurydzę uprawia się głównie na południowym wschodzie kraju, w Obwodach Ałmackim (58 proc), Żambylskim (11 proc.) i Południowokazachstańskim (21 proc.). Średni plon waha się tam od 54 q/ha (w Obwodzie Ałmackim), 50 q/ha w Żambylskim i 37 q/ha w Obwodzie Południowokazachstańskim.

Kukurydza ziarnowa jest wykorzystywana głównie w żywieniu zwierząt (w szczególności drobiu) i w przemyśle przetwórczym (fabryki skrobii Jarkent i AsiaAgroFood).

Kukurydza kiszonkowa zajmuje w kraju powierzchnię około 100 000 ha. Uprawiają ja przede wszystkim rolnicy z północy kraju :Obwód Kustanajski (31 proc.), Obwód Akmolski (35 proc.) i Obwód Północnokazachstański (13 proc.). Plony wahają się od 25 do 50 ton masy zielonej, a w przypadku plantacji nawadnianej dochodzić mogą nawet do 80 -120 ton.

Jak podaje federacja szacuje się, że 94 proc. nasion kukurydzy pochodzi z produkcji lokalnej (genetyka
serbska, mołdawska i kazachska), a zaledwie 6 proc to mieszańce importowane (UE, Rosja, Ukraina, Mołdawia, Węgry).

Podobał się artykuł? Podziel się!