Według wstępnych szacunków opublikowanych w czwartek przez GUS, zbiory buraków cukrowych będą aż o ok. 41 proc. niższe, niż w ubiegłym roku i wyniosą ok. 7,9 mln t. Zawiniła pogoda: majowe chłody, a potem czerwcowy deficyt opadów spowalniały wegetację. Choć lipcowe deszcze poprawiły stan plantacji, to jednak na krótko.

- Od połowy lipca stan plantacji buraków cukrowych systematyczne ulegał pogorszeniu. Krótkotrwałe opady, często o charakterze burzowym, nie wpłynęły zdecydowanie na poprawę stanu plantacji - ocenił GUS.

Na niższe zbiory buraków wskazuje także analityk Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Piotr Szajner. Jego zdaniem, - długotrwała susza w okresie poprzedzającym zbiory negatywnie wpłynie na plony.

Na początku września plony szacowane były na ok. 50 ton/ha, wobec 68,9 t/ha przed rokiem. Ponadto mniejsza powierzchnia uprawy i niższe plony spowodują spadek zbiorów do ok. 8,5 mln ton, wobec 13,5 mln ton w 2014 r. W Polsce uprawia się buraki na powierzchni ok. 180 tys. hektarów.

Słabe plony buraków potwierdza również dyrektor Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) Kazimierz Kobza. Według niego plony mogą być w granicach 50 ton z hektara. Mogą się poprawić jeżeli popada - dodał. Buraki będą zbierana jeszcze przez kilka tygodni.

Pod koniec lipca KZPBC jak i IERIGŻ szacowali, że w tegorocznej kampanii produkcja cukru wyniesie 1,6 mln ton. W poprzedniej kampanii 2014/2015 cukrownie w Polsce wyprodukowały ok. 2 mln ton, a sezon wcześniej - 1,7 mln ton.

Zaznaczył, że w tym roku rozpoczęła się ona później niż zwykle. Jako pierwsza w tym tygodniu ruszyła cukrownia w Śremie. A na początku października rozpoczną produkcję cukru fabryki należące do Krajowej Spółki Cukrowej.

Kampania trwa zwykle kilka miesięcy, w ubiegłym roku rozpoczęła się na początku września, a zakończyła się w połowie lutego. W Polsce cukier wytwarza 18 cukrowni należących do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. (7 cukrowni) oraz trzech niemieckich koncernów: Nordzucker Polska S.A.,(3) Pfeifer & Langen Polska S.A. (4) i Suedzucker Polska S.A. (5).

Kobza ocenia, że w tej kampanii 2015/2016 produkcja cukru może wynieść 1 mln 280 tys. ton tj. poniżej krajowego limitu, który wynosi 1 mln 405 tys. ton. Jednak konsumenci tego nie odczują, bo pozostało jeszcze z ubiegłego rocznej kampanii 320 tys. ton cukru. Zaznaczył, że w Polsce wzrosło spożycie cukru z 1,6 mln ton do 1,7 mln ton. Dyrektor tłumaczy większą konsumpcję m.in. niskimi cenami cukru, a także trendem na robienie własnych przetworów.

Komisja Europejska zapowiedziała zniesienie od 2017 roku limitowania produkcji cukru u UE. Polska nie będzie musiał eksportować wyprodukowanego ponad limit cukru, a może go przeznaczyć na rynek wewnętrzny. Ponieważ konsumpcja cukru w Polsce jest większa od kwoty, to co roku trzeba importować ok. 250 tys. ton tego produktu.