Bez czarny (Sambucus nigra) jest uniwersalną rośliną pod względem wykorzystania zarówno w przemyśle spożywczym (owoce) jak i zielarskim (owoce, liście, kwiaty, kora). W przemyśle spożywczym owoce wykorzystywane są do produkcji soków, dżemów, galaretek oraz są źródłem naturalnego barwnika. Wszystkie części rośliny zawierają glikozyd sambunigrynę. Do spożycia nadają się tylko dojrzałe owoce.

Zaletą tej rośliny są również małe wymagania względem uprawy. W intensywnej produkcji wymaga jednak gleb żyznych, średnio wilgotnych o obojętnym odczynie (bogatych w wapń). Największe zapotrzebowanie bzu na wodę jest podczas zawiązywania i dojrzewania owoców. Plon wówczas jest duży, owoce nie opadają i są bardziej soczyste.

Silnie owocujące krzewy posiadają tak dużo owoców, że pędy uginają się pod ich ciężarem. Krzewy wymagają zatem dużej rozstawy, tzn. ok. 4 m w rzędzie oraz ok. 4 w międzyrzędziach. Aby poprawić owocowanie oraz ułatwić zbiór, należy wykonać silne cięcie prześwietlające. Najdorodniejsze owoce tworzą się na pędach tegorocznych.

Bez i jego odmiany rozmnaża się przez sadzonki zielne, które powinny posiadać od 5-6 pąków. W okres owocowania krzewy wchodzą po 3-4 latach uprawy. Na jednym miejscu mogą rosnąć nawet 15 lat. Średni plon z hektara może wynosić 15-20 ton, a zbiór owoców prowadzi się ręcznie (ciecie sekatorem) lub kombajnem przeznaczonym do zbioru aronii. Surowiec jest popularny zarówno w kraju jak i w krajach Europy Zachodniej.

Do uprawy towarowej poleca się specjalnie wyselekcjonowane, szlachetne odmiany ('Alleso', 'Korsor' 'Samyl', 'Sampo'), które odznaczają się dorodnymi owocami, obficie i równomiernie plonują oraz odznaczają się słabą siłą wzrostu.

Odmiany ozdobne posiadają dekoracyjne liście np: 'Laciniata' (zielone, silnie powcinane), 'Aurea' (żółte), 'Black Beauty' (bordowe liście i różowe kwiaty), 'Variegata' (biało obrzeżone), 'Pulverulenta' (biało nakrapiane), 'Madonna' (żółto-zielone).

Podobał się artykuł? Podziel się!