PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bielenie warzyw

Bielenie warzyw

Są odmiany warzyw i gatunki, które po bieleniu uzyskują lepsze walory smakowe. Ten zabieg pielęgnacyjny wykonujemy kilka tygodni przed zbiorem.



Niektóre warzywa w warunkach letnich tracą bardzo często na walorach smakowych, gdyż ich liście czy ogonki liściowe są twarde i elastyczne. W uprawie są odmiany warzyw, które wymagają poprawy walorów smakowych poprzez bielenie. Do takich należą m.in. endywia sałatowa, seler naciowy, burak liściowy, ale także takie gatunki warzyw jak kard, fenkuł czy rabarbar.

W wyniku hodowli powstały odmiany, które nie wymagają bielenia. Ich towarowa uprawa na dużych areałach jest wówczas znacznie ułatwiona. W Polsce warzywem o charakterze produkcyjnym i poddawanym bieleniu jest szparag. Pozostałe warzywa uprawiane są na mniejszą skalę.

Bielenie polega na odcięciu dostępu światła w wyniku, którego warzywa tracą znaczną część chlorofilu. Ich liście, ogonki liściowe czy zgrubienia stają się delikatne w smaku, ponieważ tracą włókna i goryczkę, a uzyskują lepsze walory smakowe. Zabieg wykonujemy w okresie wegetacji warzyw, zazwyczaj 2-3 tygodnie przed zbiorem warzyw.

Bielenie grubych ogonków liściowych selera naciowego, karda, rabarbaru, buraków liściowych wykonujemy poprzez zawiązaniu wokół rośliny czarnej folii lub agrowłókniny. Ogonki nie powinny byś mocno ściśnięte, tak aby w środku był dostęp powietrza oraz możliwość szybkiego odparowania nadmiaru wody. Bielone ogonki liściowe mogą być traktowane, jako letni zamiennik szparagów.

Endywie sałatową bielimy poprzez podwiązanie wszystkich liści do góry w momencie, kiedy wytworzyła już rozetę z liści. Wartościowe i delikatne robią się wówczas młode, wewnętrzne liście. Nie powinno się endywię przykrywać żadnym materiałem, ponieważ liście od środka powinny mieć możliwość szybkiego wyschnięcia.

Bieleniu możemy również poddać koper włoski (fenkuł). W momencie, kiedy zaczynają się tworzyć zgrubienia, należy obkopać dolną część rośliny. Zgrubienia stają się wówczas bardziej białe, delikatniejsze i nie ulegają rdzawieniu. W przypadku tego warzywa, które uprawia się w zagonach, kopczykowanie można wykonać mechanicznie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.163.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!