PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Bilans eksportu polskich warzyw i owoców

Bilans eksportu polskich warzyw i owoców

W roku 2013 Polska na sprzedaży produktów spożywczo-rolnych zarobiła blisko 20 miliardów euro. Okazuje się, że staje się jednym z największych eksporterów owoców i warzyw w Europie.



Dużym sukcesem mogą pochwalić się producenci jabłek. Sprzedaż tych owoców uzyskała rekordowy wzrost sprzedaży. Warto jednak przyjrzeć się innym produktom z grupy rolniczo-spożywczych, których rodzimi eksporterzy mają równie dużo do powiedzenia.

W pierwszej połowie sezonu 2013/2014 sprzedaż owoców była na poziomie 1488 tys. ton co daje wartość blisko 715 mln euro. Powodem dobrego wyniku sprzedaży były m.in. efekt udanych zbiorów i wzrost popytu na niektóre owoce. W 2013 r. rolnicy zebrali łącznie 3,3 mln ton owoców z drzew. Najwięcej w Polsce produkuje się jabłek, wiśni i owoców jagodowych.

Poza rekordową sprzedażą jabłek (eksport wyniósł 1/3 krajowej produkcji), nasz kraj należy do czołowych producentów czarnej porzeczki, która obecnie stanowi połowę światowej produkcji (ponad 90 tys. ton w 2013 r.). Taki wynik gwarantuje rodzimym producentom pierwsze w Europie, a na świecie drugie miejsce pod względem produkcji tego owocu. Dużą popularnością na zagranicznych rynkach cieszą się polskie truskawki, których wzrost sprzedaży w ubiegłym roku osiągnął 22 proc. Jednak nadal poważnym konkurentem w sprzedaży tego owocu jest Hiszpania. Polska może również pochwalić się uprawą malin, w których zbiory stanowią ogromne 20 proc. całej światowej produkcji.

Nie można wspomnieć, iż Polska słynie również z produkcji borówki amerykańskiej. Jak na razie, jesteśmy jednym z głównych dostawców tego owocu. Rocznie produkcja sięga 15 000 ton. W kraju borówka nadal utrzymuje niewielki popyt. Mimo tego polscy producenci borówki mają swoich odbiorców poza granicami, gdzie przekazują 80 proc. całej produkcji.

Jeśli przyjrzymy się produkcji warzyw, to w pierwszej połowie sezonu 2013/2014 eksport świeżych plonów sięgnął 326 tys. ton. Wynik ten jest mniejszy od poziomu z ubiegłego sezonu, nadal jednak stanowi o przewadze Polski na tle innych krajów. W całym ubiegłym roku sprzedaliśmy 674 tys. ton świeżych warzyw za kwotę 580 mln euro. W 2013 r. produkcję warzyw gruntowych szacuje się na poziomie 4,4 tys. ton. W tym przypadku dominuje kapusta, marchew i cebula.

Z danych Eurostatu wynika, że w pierwszej połowie sezonu 2013/2014 największy skok eksportu wśród warzyw odnotowali producenci pomidorów (od lipca do grudnia 64 tys. ton). Coraz więcej polskich pomidorów eksportuje się do Rosji. W tym okresie sprzedaż do tego kraju wzrosła aż o 45 proc. W ostatnich latach zwiększyła się również sprzedaż marchwi, przekraczając poziom 30 tys. ton rocznie. Niestety zmniejszeniu w drugiej połowie 2013 r. uległa sprzedaż cebuli, szalotki, poru i czosnku łącznie o 37 proc. do poziomu 41 tys. ton. Tendencję spadkową odczuli również producenci ogórków - roczna sprzedaż spadła do 4,5 tys. ton.

Hitem eksportowym jest polska pieczarka. W zeszłym roku Polska obroniła pozycję lidera, nie ustępując miejsca Holendrom. Blisko 262 tys. ton eksportowanej pieczarki znalazło odbiorców m.in. w Rosji, Niemczech, Francji i Wielkiej Brytanii. Według holenderskiego Centralnego Biura Statystycznego, wysoka jakość i konkurencyjna cena polskich grzybów w ostatnich latach zmiotła z rynku blisko 20 proc. holenderskich producentów.

"W dalszym ciągu głównymi kierunkami polskiego eksportu produktów spożywczo-rolnych jest Unia Europejska. Ostatnie wyniki handlowe mówią o 87 proc. eksporcie do krajów Wspólnoty. W kontekście sytuacji w Rosji i na Ukrainie, która nie sprzyja wymianie handlowej, wśród polskich producentów wyraźnie widać zainteresowanie również nowymi rynkami zbytu" - mówi Marek Wcisło, dyrektor zarządzający Kompass Poland. "W ubiegłym roku odnotowaliśmy duży wzrost w handlu międzynarodowym z Norwegią oraz Japonią. Na tym jednak nie koniec, Polska z coraz większą nadzieją spogląda na Portugalię, z którą współpraca zagwarantowałaby dostęp do ponad 10-milionowego rynku zbytu" - dodaje Marek Wcisło.

Polska produkcja warzyw, owoców i pieczarek stanowi podstawowe źródło dochodów dla blisko 160 tys. gospodarstw uprawiających warzywa i owoce na skalę towarową. Czołowym eksporterem jest województwo mazowieckie. Z tego regionu pochodzi siedem na dziesięć wszystkich eksportowanych owoców i połowa warzyw. Z plantacji owoców jagodowych duże zyski czerpie województwo lubelskie (75 proc. krajowej produkcji malin pochodzi właśnie z tego regionu), a także wielkopolskie i Sandomierszczyzna.

Sektor spożywczo-rolny od lat przynosi Polsce dodatnie saldo sprzedaży. Według danych GUS, konsumpcja owoców i warzyw w Polsce mimo tego spada do 39 kg rocznie na osobę.

Źródło informacji prasowej: Kompass Poland

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • rozgoryczony 2014-07-10 20:07:26
    Dane nie są chyba adekwatne z rzeczywistością. Niby Polska jest liderem w produkcji jagodowych, a tu proszę rolnicy usuwają krzaki porzeczek, bo cena skupu owocu jest śmieszna i liczona w groszach. Na to wychodzi, ze nic się nie opłaca produkować, bo Polska sprowadza wszystko z zachodu. Takie rządy PSL i PO- żałosne
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!