- Enoturystom, czyli turystom podróżującym w regiony winiarskie, podkarpaccy winiarze oferują zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje - powiedziała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia i autorka przewodnika "Winnice Podkarpacia" Ewa Wawro.

W wydanym przez stowarzyszenie przewodniku prezentuje się prawie 60 winnic. Właściciele w ofercie dla enoturystów widzą dodatkowe źródło dochodu.

- Korzystając z przewodnika w ciągu jednego dnia można degustować wina w dwóch - trzech winnicach, a przy okazji zwiedzać atrakcje turystyczne znajdujące się w ich pobliżu, np. zamek Kamieniec w Odrzykoniu k. Krosna, tężnię solankową w Sołonce k. Rzeszowa, czy szlak ikon Doliny Sanu - dodała Wawro.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic i wciąż przybywa nowych. Łącznie zajmują ok. 100 ha. Przeciętne gospodarstwo winiarskie w regionie zajmuje ok. 20-30 arów i takich jest zdecydowanie najwięcej, choć nie brakuje dużych, 2-3 hektarowych nasadzeń. Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, np. Seyval Blanc, Marechal Foch, Leon Millot.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają prawdopodobnie X-XI wieku. O historycznym rozpowszechnieniu upraw winorośli świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

Wydawnictwo dofinansował samorząd województwa podkarpackiego.

Podobał się artykuł? Podziel się!