Jak poinformowała rzeczniczka rynku Małgorzata Skoczowska, obecnie na rynku handluje się głównie krajowymi owocami i warzywami. Kończą się już truskawki, ale jeszcze można je kupić w cenie 4-6 zł za kilogram. Pojawiły się w sprzedaży hurtowej wiśnie. Za kilogram tych owoców trzeba zapłacić 4 zł, czyli o 1/4 mniej niż przed rokiem.

Wszystkie gatunki owoców kosztują mniej niż rok wcześniej, z wyjątkiem czereśni. Prognozy zapowiadały mniejsze niż w ubiegłym roku zbiory. Czereśnie w ofercie hurtowej sprzedawane są w cenie od 5 do 12 zł za kilogram. Ich cena zależy od odmiany i wielkości owoców. Najwyższe ceny osiąga odmiana Cordia, Techlovan i Summit.

Sukcesywnie tanieją borówki amerykańskie, obecnie ich cena waha się od 20 do 24 zł, zakup jagód leśnych to wydatek rzędu 10 do 12 zł za kilogram. Porzeczki czerwone kosztują 8 zł za kilogram.

W ciągu ostatniego tygodnia nastąpił dalszy spadek cen krajowych warzyw, z wyjątkiem pomidorów, które nieznacznie podrożały do poziomu 4,10 - 5,20 zł za kilogram. Ogórki krótkie i do kiszenia sprzedawane są w cenie od 1,5 do 2,30 zł.

Nadal zmienne są ceny kalafiorów, zależą one od podaży tych warzyw. W ofercie hurtowej kosztują one od 2 zł do 4 zł za sztukę, a kapusta młoda - od 1,75 do 2,20 zł za sztukę. O 25 do 35 proc. tańsze są w porównaniu z ubiegłym rokiem ziemniaki, ich cena to 60 - 95 groszy za kilogram.

Podobał się artykuł? Podziel się!