Według danych zaprezentowanych przez FAMMU/FAPA, kilogram niemieckiej cebuli na rynku hurtowym w Berlinie 21 października 2011 r. kosztował 0,24 - 0,28 EUR, czyli aż o około 30 proc. mniej niż przed rokiem. W podobnej relacji zmniejszyły się ceny tego warzywa na Węgrzech, w nieco mniejszej na Słowacji czy też w Czechach.

Przyczyną spadku cen cebuli w krajach Unii jest między innymi wzrost produkcji w Holandii. Kraj ten od lat jest liderem jeśli chodzi o eksport tego warzywa na rynek Wspólnoty. Według danych pochodzących z serwisu freshplaza.com, zbiory cebuli w Holandii w tym roku mają wynieść 1,5 mln ton, czyli być aż o 200 tys. ton wyższe w porównaniu do roku poprzedniego. Tak znaczny wzrost, przy zwiększeniu produkcji w innych krajach (między innymi w Polsce) wywiera presję na spadek jej cen. Cebula z Holandii stanowi znaczną konkurencję dla państw producentów. Dla przykładu jej ceny w Niemczech są obecnie o ok. 0,04 EUR niższe od cebuli wytwarzanej w tym kraju.

Analizując sytuację na europejskich rynkach można zauważyć kilku-kilkunastoprocentowe spadki (r/r) cen kapusty, selerów czy też ogórków i pomidorów. Szczególnie jeśli chodzi o te ostatnie warzywa, ich ceny są bardzo niskie w Hiszpanii, która w największym stopniu została dotknięta kryzysem związanym z bakterią e-coli. Cena producencka pomidorów w tym kraju 17 października br. wynosiła 0,10 - 0,68 EUR/kg, podczas gdy rok wcześniej 0,40 - 0,80 EUR/kg.

Niższe niż przed rokiem są również ceny jabłek. Za kilogram odmiany Golden Delicious na rynku hurtowym w Berlinie trzeba zapłacić 0,80 - 0,90 EUR (spadek o 10 - 11 proc. w porównaniu do roku poprzedniego). Średnia cena hurtowa w Holandii za opakowanie 18 - 20 kg to ok. 14 USD wobec nieco ponad 25 USD w roku poprzednim.

Podobał się artykuł? Podziel się!