Choroba ta powodowana jest przez grzyb Botrytis fabae. Pierwotnym źródłem są porażone nasiona oraz resztki roślinne. Rozwojowi choroby sprzyja gęsty siew, niskie pH gleby a także deficyt fosforu i potasu.

Objawy mogą pojawić się na łodygach, liściach, kwiatach, strąkach i nasionach. Na porażonych blaszkach liściowych pojawiają się czekoladowe, brązowe plamki z czerwonobrunatnym brzegiem. Plamki, które pojawiaj się na łodygach z czasem zlewają ze sobą, a w miejscach silnie opanowanych przez grzybnie może dochodzić do łamania się roślin. Jeśli patogen zaatakuje młode strąki wówczas dochodzi do obumierania i opadania. Na starszych strąkach lub mniej porażonych plamy przybierają czerwonobrązowe zabarwienie. Gdy grzybnia przerośnie do nasion, wówczas powstają na nich brązowe nekrozy. Porażone nasiona zazwyczaj tracą zdolność kiełkowania, a jeśli już rośliny powschodzą to zazwyczaj wykazują objawy zgorzeli.

Aktualnie w rejestrze środków ochrony roślin do zwalczania czekoladowej plamistości bobiku wpisane są dwa fungicydy:

·        Gwarant 500 SC (chlorotalonil) w dawce 2l/ha.

·        Rovral Aquaflo 500 SC (iprodion) w dawce ,1,5l/ha

Podobał się artykuł? Podziel się!