Prezes Spółdzielni Producentów Truskawek Kaszubskich Andrzej Klasa powiedział PAP, że jest mniej plantacji, ale można zaobserwować wzrost średniej powierzchni upraw. - Prowadzona jest też coraz bardziej intensywna uprawa, co przekłada się też na wyższe plony - dodał.

Poinformował, że obecnie średnia powierzchnia plantacji wynosi ok. 2-3 ha; ok. 2000 r. było to ok. 1,2 ha. Dodał, że 20 lat temu ogólna powierzchnia upraw truskawek na Kaszubach wynosiła ok. 1,5 tys. ha. Szacuje, że teraz to może być ok. 1 tys. ha.

Tłumaczy, że rolnicy rezygnują z uprawy tych owoców, bo jest pracochłonna i jest to roślina bardzo wrażliwa na pogodę, choroby i szkodniki. - Potrzebna jest siła robocza, której brakuje; kiedyś można było znaleźć ludzi do pracy wśród mieszkańców, teraz nie ma chętnych - dodał.

Zauważył, że wielu plantatorów prowadzi bardzo specjalistyczne plantacje, np. mają deszczownię (dbają o odpowiednie nawodnienie gleby), w przypadku spadku temperatury przykrywają plantacje włókniną.

Powiedział, że zmienił się też profil produkcji truskawek; przez wiele lat dominowała uprawa odmiany tzw. przemysłowej, z której rolnicy ze względów ekonomicznych rezygnują i wybierają odmianę tzw. deserową.

Truskawka Kaszubska lub Kaszbsk" Malna jest produktem tradycyjnym województwa pomorskiego. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej w 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Był to pierwszy w woj. pomorskim a 13 w kraju produkt, który spełniał unijne warunki.

Klasa poinformował, że spośród ok. 100 plantatorów należących do Kaszubskiego Stowarzyszenia Plantatorów, połowa ma plantacje certyfikowane. Dodał, że zwiększa się liczba plantatorów prowadzących takie plantacje.

- Certyfikat pozwala na używanie nazwy "truskawka kaszubska" przy sprzedaży owoców; producenci nieposiadający certyfikatu nie mogą przy sprzedaży podawać informacji, że sprzedają "truskawkę kaszubską" - wyjaśnił.

Według niego w tym roku truskawek kaszubskich w sprzedaży można się spodziewać w czerwcu.

Stowarzyszenie informuje na swojej stronie, że ze względu na warunki dojrzewania truskawkę kaszubską odróżnia od innych gatunków większa zawartość cukru w owocach. Ma na to wpływ specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, głównie występujące tu latem dobowe wahania temperatury - chłodne noce i upalne dnie.