PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czechy: Pestycydy w jabłkach z Polski

Czechy: Pestycydy w jabłkach z Polski fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 15-01-2018 14:00

Tagi:

Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa (SZPI) poinformowała w poniedziałek o wykryciu pestycydów w jabłkach importowanych z Polski. Chodzi o jabłka odmiany Gloster oferowane w sklepie Makro Cash&Carry w Ołomuńcu na Morawach.



Badanie laboratoryjne potwierdziło w jabłkach obecność pestycydu propargit w ilości 0,043 miligramów na kilogram.

- Używanie propargitu do ochrony roślin jest na terenie Unii Europejskiej zakazane ze względu na niepożądane skutki uboczne. SZPI podejmie wobec kontrolowanych podmiotów postępowanie administracyjne w celu nałożenia grzywny - głosi komunikat, jaki na stronie internetowej SZPI opublikował jej rzecznik prasowy Pavel Koprziva.

Komunikat przypomina, że jest to trzeci w ostatnim czasie przypadek wykrycia pestycydów w jabłkach z Polski; o poprzednich SZPI informowała 5 stycznia i 30 listopada. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • jo44 2018-01-18 12:30:45
    pepiki bojkotują jak zwykle, bo to szwabia właściwie ... już i jak zawsze była. Śmiem wątpić czy po nauce niskich cen z 2016, ktoś u nas zanadto w 2017 w owoce inwestował ...bo i po co tracić?! Poza tym sieć MC&C mogła swoje g. wypychać pod naszą etykietą ??? Ktoś to weryfikował , czy powiela Fnews ?
  • piotruś 2018-01-17 01:27:46
    Nierozumiem jednego - większość "afer" czy niedotrzymania standardu jakościowego dotyczy nie rolników/sadowników tylko przemysłu przetwórczego. Podczas przetwórstwa żywności można fizycznie dodać tam wszystkiego. Dlaczego pretensje sierowane są do rolników, a nie do zakładów przetwórczych.
  • konsument za 1300ZUS 2018-01-16 11:54:18
    nick-rolnick tak własnie wygląda tzw polska zdrowa zywność
  • nick-rolnick 2018-01-16 11:33:04
    Zarówno Ty producencie świń, jak i Ty producencie bydła opasowego, jak i Ty producencie mleka oraz Ty producencie rolny, przecież w każdej z tych grup jest ten sam syf. Każda z tych grup, pośrednio i bezpośrednio narażona jest na pozostałości pestycydów. Tak w mięsie jak i w mleku oraz w zbożach moglibyśmy się doszukać różnych dziwnych substancji, ale mięsa ani mleka nikt nie bada na pozostałości pestycydów, zboża również. Wiecie dlaczego, bo do konsumenta trafiają jako żywność przetworzona. Soku też nikt nie bada na pozostałości pestycydów. A to, że się nikomu nie opłaca - hmm tu również jedziemy na jednym wózku bo żadnej z tych grup które wymieniłem wcześniej się nie opłaca, więc co za różnica. W każdej z tych grup znajdą się oszołomy które nie zwracają uwagi na okresy karencji, dawki, terminy stosowania czy nawet porę stosowania chemikaliów, również wśród sadowników. To właśnie przez takich oszołomów cierpi cała grupa produkująca dany rodzaj żywności. Bardzo jestem ciekawy jakby tak za wszystkich się wzięli i zaczęli szczegółowe kontrole żywności. Polska jest krajem gdzie bada się coś jeśli wyniknie skandal, bo jeśli wszystko się kręci to kontrolujący dostają swoją dolę, pieczątka i dalej - przecież papier wszystko przyjmie. Jestem jak najbardziej za tym żeby kontrolować, ale wszystkich. Jak patrze po okolicy i rzepaku, rzepak kwitnie rolnik pryska, bardzo jestem ciekaw ilu z tych rolników używa substancji dozwolonych do stosowania w czasie kwitnienia.
  • wieś tanczy i spiewa za cudze 2018-01-16 09:50:41
    rolnik6666 twój syf jest jeszcze gorszy bo w Polsce skorumpowanym kraju mało co się kontroluje
  • Rolnik777 2018-01-15 22:55:36
    Może wrescie ktoś się dobierze do tych sadowników bo to już przesada jest ciągle dotacje, odszkodowania bo zamarzło kilka drzewek, a na targach w Nadarzynie same Jaguary, S-klasy itp. Ale im się nigdy nie opłaca produkcja. W końcu trzeba z tym faworyzowaniem tych cwwniakow skończyć bo żaden rolnik ani ten co choruje bydło czy świnie lub ma produkcję rolna nie na tyle przywilejów co sadownik gdzie sprawiedliwość?????
  • C#@12yt 2018-01-15 20:34:12
    Nie tylko to. Produkcja żywności w Polsce to jeden wielki syf i przekret mimo istnienia wielu służb kontrolnych. Przypomnę sól drogową, śmierdzące jajka w proszku jajecznym do lodów i ciast, antybiotyki w mięsie i mleku z czarnego rynku, maczka kostna skarmiana w hodowlach mimo zakazu, maczka sojowa plus woda w wędlinach itd itd. A to wszystko w tysiącach ton poza oficjalnym obrotem.
    z ubojni w okolicach Bielska Podlaskiego, do której trafiało chore bydło. Dwóm mężczyznom prowadzących tę ubojnię postawiono zarzuty narażenia potencjalnych konsumentów na utratę zdrowia lub nawet życia.

    Mężczyznom, w wieku 56 i 30 lat, grozi od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności - poinformowała w poniedziałkowym w komunikacie podlaska policja. Do ich zatrzymania doszło na terenie prowadzonego przez nich zakładu, kiedy na teren ubojni przywieziono "najprawdopodobniej chore zwierzęta, które chwile później zostały zabite".

    Do podobnych sytuacji uboju chorego bydła, jak ustalili policjanci, miało dochodzić też wcześniej - powiedział w poniedziałek PAP rzecznik podlaskiej policji Tomasz Krupa. Dodał, że ustalane jest, od jak dawno prowadzono tam ubój chorych zwierząt.

    "Policjanci podejrzewali, że mięso pozyskiwane przez ubojnię z chorego, nafaszerowanego antybiotykami, często w stanie agonalnym bydła, było sprzedawane jako pełnowartościowe. Mięso trafiało do zakładów przetwórstwa na terenie kraju. Takie postępowanie mogło narazić wiele osób na utratę zdrowia a nawet życia" - poinformowano w
  • piotruś 2018-01-15 20:01:46
    Export jabłek do Czech w stosunku do całości jest minimalny i wynosi kilkanaście tysięcy ton. Te 3 przypadki potwierdzają że problemy z pozostałosciami dotyczą śladowych ilości towarów- trzy przypadki na kilkanaście tysięcy ton. Najczęściej pozostałości są w sytuacji cieczy roboczej z uprawy sąsiadującej. Pewnie że w śród sadowników są czarne owce (osoby lub osoba odpowiedzialne za te trzy przypadki bo propargit jest w PL nielegalny), ale wyciąganie dalekoidących wniosków na tego typu incydentalnych zdarzeniach bardziej świadczy o tym kim jest ten kto posądza. Podobno oszust oszusta najpredzej pozna.
  • fiks 2018-01-15 20:01:01
    oni wszyscy pryskają siarą to śmierdzi jak szambo i ludzie to jedzą i kupują po 3 zł żenada
  • rolnik6666 2018-01-15 18:04:02
    trzeba sobie zdawać sprawe że we wszystkich owocach czy to naszych czy z zagranicy czy tow jabłkach czy pomaranczach jest więcej chemii niż soku ,tak jest w warzywach ,owocach ,mięsie ,chlebie i wszystkim innym .ale i tak nasze są zdrowsze bo my dajemy na hektar tylko 2 tony nawozu i pryskamy tylko 20 razy a tacy holendrzy dają 3 tony nawozu i pryskają 50 razy z sezonie .
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.239.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!