Największym producentem papryki słodkiej w Polsce jest region radomski. Pod uprawę tego warzywa zagospodarowane jest blisko 500 ha gruntów. Obszar produkcji obejmuje 400 ha uprawy w tunelach nieogrzewanych i 100 ha uprawy polowej.

Od tego roku producenci warzyw muszą liczyć się z przestrzeganiem regulacji prawnych dotyczących ogólnych zasad Integrowanej Ochrony Roślin. Jest to dla polskich producentów papryki problematyczne, ze względu na stosowanie przez nich środków chemicznych, które przyspieszają wybarwianie się owoców. Rozwiązaniem mogą być dostępne już na rynku preparaty, które w swoim składzie zawierają naturalny ekstrakt z wodorostów wzbogacony o składniki mineralne. Związki organiczne, które występują w algach morskich regulują procesy fizjologiczne w roślinie oraz dodatkowo wspomagają jej układ odpornościowy podczas stresów abiotycznych (m.in. przymrozki wiosenne, susza).

Z wodorostów w procesie mineralizacji uzyskuje się naturalne związki organiczne, które są z łatwością przyswajalne przez roślinę i wbudowywane w tkanki. Analizy biochemiczne potwierdzają, że czynnymi składnikami występującymi w ekstraktach z glonów, które wpływają na przyspieszenie dojrzewania owoców, zwiększenie produkcji suchej masy oraz wzmocnienie odporności roślin są: hormony roślinne, aminokwasy i polisacharydy.

Preparaty wzbogacone dodatkowo w mikro- i makroelementy powodują szybsze dojrzewania owoców i tym samym uzyskanie intensywniejszego koloru. Powodem takiego stanu jest zwiększona synteza barwników w owocach odpowiedzialnych za kolor skórki. Stosowanie preparatów zawierających ekstrakt z wodorostów nie zwiększa zawartości szczawianów w owocach. Zaobserwowano również, że preparaty hamują rozwój suchej zgnilizny wierzchołkowej, choroby będącej objawem niedoboru wapnia w roślinie. Owoce posiadają intensywny smak i zapach, a miąższ jest kruchy, gruby i soczysty.

Skuteczność działania preparatów z alg morskich zależy od terminu ich zastosowania. W swoim składzie zawierają naturalne biostymulatory, które są aktywne pod wpływem światła. Zatem preparaty takie muszą być stosowane za dnia, najlepiej przed południem kiedy to liście papryki nie są wilgotne, a roślina intensywnie fotosyntetyzuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!