PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Czy rolnicy sięgną po zapomniane rośliny?

Czy rolnicy sięgną po zapomniane rośliny? Fot. FAO/Giulio Napolitano

Autor: Wojciech Kwinta

Dodano: 13-09-2017 10:27

Tagi:

Według organizacji FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations - Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), zapomniane i porzucone w ostatnim stuleciu rośliny uprawne mogą stać się rezerwuarem zasobów dla regionów zagrożonych głodem i niedoborami żywności.



Ziemia, która została zapomniana w ciągu ostatniego stulecia, jest odkrywana ponownie. Naukowcy i decydenci zaczynają teraz rozpoznać wartość tzw. "sierocych" upraw, potwierdzając to, co społeczności lokalne znają od pokoleń. To często rośliny nie sprzedawane na rynkach międzynarodowych, ale przystosowane do lokalnych środowisk i cenne z perspektywy ludności lokalnej, diety i możliwości wyżywienia mieszkańców Afryki Subsaharyjskiej. Według FAO spośród 30 tys. gatunków roślin jadalnych, zaledwie 30 wykorzystuje się w regionie do produkcji żywności. Pozostałe często są pomijane w badaniach naukowych i zaniedbane, a w efekcie pomijane przez rolników. Z drugiej strony właśnie ich uprawy mogą przyczynić się do zwiększenia dywersyfikacji produkcji i uzupełnienia diety o cenne, pełne składników odżywczych ponownie odkryte rośliny jadalne.

 Przykłady roślin dla Afryki, to m.in. fasola afrykańska zawierająca więcej białka niż soja nadająca się do spożycia i jako dodatek do pasz. To kolibło egipskie – drzewo o jadalnych owocach, służące do produkcji oleju i olejków eterycznych, korzenie uważa się za przyprawę. Na Czarnym Lądzie liczy się także na głożynę omszoną o m.in. jadalnych owocach, a uprawianą głównie w Indiach oraz na moringę olejodajną (drzewo chrzanowe) – odporne na suszę drzewo, którego – owoce, pędy i liście służą do jedzenia, korzenie mają właściwości anybiotyczne, a z nasion można tłoczyć olej zarówno do celów spożywczych, jak i na biopaliwa. Do produkcji biopaliw nadaje się też jatrofa przeczyszczająca. Możne też spożywać jej nasiona po upieczeniu.

Po okresie transformacji w Polsce też powrócono do niegdyś zaniedbanych upraw. Wrócił jarmuż, bakłażany, do łask przywrócono brukiew (karpiel) kiedyś źle kojarzoną z powodu podawania jej więźniom obozów koncentracyjnych. Gorzej, że popularyzuje się topinambur – to roślina inwazyjna, zagrażająca rodzimej florze.

Według FAO, oprócz dywersyfikacji spożycia produktów odżywczych, zaniedbywane i niewykorzystane rośliny uprawne zapewniają korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Rolnicy mogą rozwijać je samodzielnie, w ramach systemów płodozmianu lub współzależnie z innymi uprawami, chroniąc i wzmacniając różnorodność rolno-środowiskową na polu. Mając większą liczbę gatunków do wyboru w systemie płodozmianu, rolnicy mogą mieć bardziej zrównoważony system produkcyjny. Poprzez zmianę gatunków w systemie rotacji upraw cykl niektórych szkodników i chorób jest zakłócony, a prawdopodobieństwo zarażenia jest ograniczone.

 – Poprzez rozszerzenie portfolio upraw dostępnych dla rolników możemy pomóc zbudować bardziej zróżnicowane i odporne systemy uprawy – komentuje Ren Wang, zastępca dyrektora FAO. – FAO chciałaby zachęcać do inwestycji w badania i poprawę wydajności, zdolności adaptacyjnych i wykorzystania zaniedbanych upraw – dodaje ogłaszając nowe działania na rzecz szerszego wykorzystania zaniedbanych i niewykorzystanych gatunków upraw oraz ich odmian w Afryce. Międzynarodowa organizacja, a także World Agroforest Centre (ICRAF) i inni partnerzy zamierzają wspólnie pracować nad zwiększeniem zdolności krajów członkowskich FAO na rzecz lepszego ukierunkowywania badań i rozwoju, systemów hodowli i dostarczania nasion „zapomnianych” roślin.

 Konsorcjum afrykańskich siewów afrykańskich (AOCC), afrykańskie konsorcjum międzynarodowe, założone przez New Partnership for Africa Development (NEPAD) i Mars Incorporated, sekwencjonuje genomy 101 nieużywanych upraw w Afryce i udostępnia te informacje publicznie. AOCC szkoli także afrykańskich naukowców w zakresie podniesienia jakości i wydajności upraw, a także prac nad ich odpornością na zmiany klimatyczne.

 – Współpraca ma na celu zwiększenie afrykańskiego bezpieczeństwa żywnościowego wśród afrykańskich naukowców przy użyciu jednych z najlepszych narzędzi i urządzeń dostępnych na całym świecie, aby zapewnić bezpieczne, pożywne i niedrogie produkty żywnościowe dostępne na zasadach zrównoważonych – uważa Tony Simons, dyrektor ICRAF (organizacji wspierającej AOCC). – Nasza wiedza pozwoli hodowcom używać tych samych strategii i technologii jakie stosuje się w uprawach zachodnich, jak w przypadku kukurydzy, by zwiększyć efektywność upraw w Afryce – dodaje.

 Działania na rzecz wykorzystania roślin zapomnianych i zaniedbanych wpisują się w plan działań FAO na rzecz zasobów genetycznych roślin dla żywności i rolnictwa oraz z międzynarodowym traktatem o genetycznych zasobach roślinnych dla żywności i rolnictwa, które promują ochronę i zrównoważone użytkowanie gatunków zaniedbywanych i niewymienionych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Emilio 2017-09-17 13:43:39
    nie przejdzie monsanto o to zadba
  • 29223 2017-09-13 13:33:42
    O ile się nie mylę, to obrót materiałem nasiennym "spoza listy" jest w Polsce nielegalny.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!