PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Dynie - łatwe w uprawie, a cenne w diecie zwierząt

Jeszcze w latach 80. minionego wieku dynie stanowiły powszedni widok na polskich polach. Grzegorz Barczyński, rolnik z gminy Widawa (woj. łódzkie) uważa, że zapomniano o nich niesłusznie i ze szkodą dla rolników. Gospodarz od ponad 30 lat uprawia dynie i z powodzeniem wykorzystuje je w żywieniu bydła i trzody.



Grzegorz Barczyński uważa, że dynie to bezcenny i niezastąpiony składnik diety zwierząt, a przy tym tanie źródło paszy. Powinni sobie o nich przypomnieć przede wszystkim właściciele małych i średnich gospodarstw.

- Uprawa dyni jest tania i mało kłopotliwa w uprawie, tymczasem rośliny dają bardzo obfity plon – mówi gospodarz.-Z jednohektarowej działki zbieramy minimum 50 ton owoców. Choć mówi się, że dynie wyrosną tylko na glebach dobrych i przeciętnych, ja z powodzeniem uprawiam je nawet na ziemi w VI klasie, lecz utrzymanej w dobrej kulturze. Poza tym są odporne na suszę, co sprawdziłem w ubiegłym roku. Żadna inna roślina nie odda tyle w plonie w takich warunkach i to tak niewielkim nakładem kosztów.

Grzegorz Barczyński z Ochla Kolonii, w powiecie łaskim, prowadził do niedawna 20-hektarowe gospodarstwo wielokierunkowe. Zajmował się zarówno produkcją tuczników, jak i hodowlą bydła mlecznego. Gospodarstwo przejął właśnie syn Kamil, który postawił na produkcję mleka i opas bydła. Utrzymuje stado liczące kilkanaście sztuk. W gospodarstwie jest też jednak kilka świnek wietnamskich, kury i kaczki. Nie zmieniło się jedno – wszystkie zwierzęta jedzą tam dynie…

Na surowo lub w kiszonce
-Przy rosnących kosztach pasz i uprawy innych roślin to doskonała alternatywa przy produkcji zwierzęcej – uważa rolnik. - Dynie to nie tylko tani w pozyskaniu, ale również bogaty w cenne składniki dodatek pasz. Podobno dynie zniknęły z polskich pól przez problemy z przechowywaniem, ale dziś to żaden problem. Można je przecież skarmiać zarówno bezpośrednio, jak i w kiszonkach. My od lipca skarmiamy je na surowo, a resztę zbieramy w październiku lub listopadzie. W odpowiednich warunkach mogą leżeć nawet do marca, ale u nas wystarcza ich zwykle do stycznia. Rozdrabniamy je i zwyczajnie mieszamy z paszą dla krów i świń. Jeśli chcemy zrobić kiszonkę, to najlepiej zebrać dynie po pierwszym przymrozku.

-Dynie to niedoceniony, a moim zdaniem niezastąpiony składnik diety zwierząt – uważa nasz rozmówca. -Zwierzęta przepadają za nimi, dynie zwiększają ich apetyt i dzienne przyrosty. Poprawiają mleczność krów i loch karmiących. Do tego dynia działa odrobaczywiająco, więc poprawia zdrowotność, efektywność tuczu i pozwala zaoszczędzić na kosztach leków, czy opieki weterynaryjnej.
Dobroczynne działanie diety z udziałem dyni faktycznie potwierdziły doświadczenia żywieniowe prowadzone w Polsce i w Zachodniej Europie w latach 80 i 90. Wykazały one, że dynia nie tylko zwiększa mleczność krów, ale i podwyższa zawartość tłuszczu w mleku. Tak świeże owoce, jak i kiszonki mogą też o 20 proc. podnieść dzienne przyrosty tuczników. Lochy karmione kiszonką o 90-procentowej zawartości dyni dawały zaś więcej odchowanych prosiąt w miocie. Oszczędności w żywieniu zwierząt przy wykorzystaniu dyni mogą zaś sięgać ponad 30 proc. w porównaniu do żywienia tradycyjnymi mieszankami. Zalecana dawka dzienna dla krowy to 10 kg rozdrobnionych owoców wymieszanych z paszą. W przypadku warchlaków - około 2 kg surowej dyni, dla tuczników - 5 kg, a dla lochy w czasie laktacji - do 10 kg dyni dziennie. Sporządzanie kiszonki umożliwi nam utrzymanie takiej diety przez cały rok. Fachowcy polecają w tym przypadku kiszonkę kombinowaną: 70 proc. dyni, 15 proc. buraków półcukrowych, 15 proc. poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, oraz dodatek paszy treściwej.

Tajniki agrotechniki

Grzegorz Barczyński od kilkunastu lat uprawia tą sama odmianę - krzaczaste dynie pastewne Pumpkin H4. Charakterystyczne dla niej są wielkie sercowate liście na metrowych łodygach. Dojrzałe owoce mają kilkadziesiąt centymetrów średnicy i około 40 kg wagi. Odmiana ta ma większą zawartość miąższu, niż domowe odmiany dyni, więc jest bardziej kaloryczna. W owocach otrzymujemy 22 proc. suchej masy, w tym 16 proc. skrobi i cukrów prostych, 2,5 proc. białka, 1,5 proc. włókniny. Jest też dwa razy więcej karotenów niż w marchwi i bogactwo soli mineralnych, w tym cynku.

- Jedyne nawozy, jakie stosuję, to obornik przyorywany jesienią i mocznik, wysiewany po wschodach – twierdzi rolnik spod Widawy. -Ważne jest odchwaszczenie pola w pierwszej fazie wzrostu roślin. Potem już dynie same zagłuszą wszystkie chwasty w rzędzie. Wskazane jest też kilkukrotne motyczenie w międzyrzędziach, albo uprawa kultywatorem z odłączonymi nad rzędami roślin zębami. Ze środkami chwastobójczymi radze uważać. Inne zabiegi są niepotrzebne, bo dynie są naprawdę odporne.
Fachowcy odradzają uprawę dyni na glebach podmokłych i ciężkich, oraz na stanowiskach po burakach i kukurydzy, gdzie stosowano herbicydy. Grzegorz Barczyński w zależności od warunków klimatycznych wysiewa dynie od połowy kwietnia do połowy maja. Wbrew zaleceniom specjalistów nie zaprawia nasion przeciw śmietce kiełkówce. Uznał, że plon jest wystarczający nawet wtedy, gdy wzejdzie połowa nasion. Sieje ręcznie na głębokość 3-5cm w odstępach co 30 cm, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować siewnik punktowy. Między rzędami gospodarz zachowuje odstęp 1 m, a co dwa rzędy robi odstęp 3m, by zapewnić miejsce kilkumetrowym pędom i przyszłym owocom. Na1ha potrzebne jest 3-5 kg nasion. Przy temperaturze powyżej 12°C nasiona kiełkują już po 6-8 dniach, a wschody są widoczne po 2 tygodniach. Rośliny zakwitają po 40 do 60 dni od daty siewu. Należy jednak pamiętać, że roślina ginie w temperaturze 0°C, a więc przymrozek może okazać się katastrofą.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Micho1333 2017-12-08 07:42:50
    Ja żywica dynią swoje krówki tej jesieni ok 4kg dodatku do tmr na szt zmniejszyłem ich wydajność o ok 2 L mleka dziennie lecz być może miała inny pozytywny wpływ na nie
  • kiedys bylo lepiej 2017-12-07 21:38:17
    jak chcecie zrobic somsiadowi na zlosc to zrobcie nozem korek w dyni nasrajcie do niego i korek wlozcie heca co niemiara
  • koksilato 2017-12-07 21:33:30
    Panie rumcajsie, proszę zerknąć co oznacza termin rolnictwo ekstensywne. Podpowiadam : "Rolnictwo ekstensywne – rodzaj rolnictwa, w którym nie stosuje się sztucznych środków wspomagających uprawy, takich jak nawozy mineralne i pestycydy, co skutkuje jednak zmniejszonymi plonami. W systemie tym nakłady pracy są wysokie, a koszty niskie."
  • rumcajs 2017-12-07 21:20:10
    Dynie to tylko wstęp do długiej listy "zapomnianych" roślin, które młodzi olali zachłysnąwszy się ekstensywnym zachodnim rolnictwem, najlepiej w monokulturze aż do zamienienia ziemi w piach tylko wszystko na masę przeliczają i jak tu wycisnąć więcej i więcej... A potem są takie kwiatki .. ODKRYCIE ROKU - BURAK !!! ŁOOO zwierzęta to jedzą, smakuje im i poprawia się jakość mleka i mięsa... w kolejnym roku następna nowość KONOPIA !!! Dacie wiarę?! Z tego można robić tanie i mocne sznurki, worki a ziarno można jeść !!! SZOK I NIEDOWIERZANIE, na polu może rosnąć coś więcej niż kuku, rzepak, pszenżyto i pszenica
  • To tylko Ja 2017-12-07 17:51:44
    A gdzie można kupić nasiona dyni pastewnej?
  • Paweł Gajewczyk 2017-12-07 15:29:26
    Szanowny Panie Arturze Tomczyk! Przy podawaniu norm żywienia świń dynią mógłby Pan ujawnić źródła pochodzenia tych zaleceń!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.85.167
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!