Esparceta siewna to trwała roślina motylkowata dostarczającą dobrej jakości paszy w postaci zielonki i siana, zasobnej w białko, witaminy i inne cenne składniki odżywcze. W postaci zielonki zalecana jest do żywienia młodych zwierząt, zwłaszcza przeżuwaczy. W przeciwieństwie do koniczyny, skarmiane nawet w młodym stadium i na mokro, nie powoduje u nich wzdęć. Ze względu na dobrą strawność (lepszą niż lucerna) może być stosowana w żywieniu trzody chlewnej. Nasiona esparcety siewnej bogate są w białko i mogą być stosowane nawet w żywieniu koni.
Jest cenną rośliną miododajną Doceniają ją pszczelarze gdyż dostarcza jasnego miodu o przyjemnym zapachu i smaku.
Stanowi doskonały przedplon. Jako roślina motylkowa akumuluję azot w glebie i poprawia jej żyzność. Dzięki dobrze rozwiniętemu korzeniowi palowemu dobrze sobie radzi z dłużej trwającą suszą. Skutecznie hamuje erozję gleb może być stosowana w rekultywacji skarp, usypisk. Coraz częściej wykorzystywana jest w zagospodarowywaniu tzw. terenów trudnych lub gleb czasowo odłogowanych.
Uprawia się ją na glebach wapiennych, kamienistych które są zbyt suche dla koniczyny. Wykazuje dużą odporność na suszę i mrozy lecz ginie przy zbyt dużej wilgotności podłoża. Na hektar wysiewa się 60-70 kg nasion w rzędach o rozstawie 15-30 cm na głębokość ok 2 cm. Jest to roślina ozima i z uwagi na to zakwita w drugim roku po wysiewie.