Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na wzrost cen kawy są zmiany klimatyczne i pogarszające się warunki pogodowe w Brazylii i Wietnamie, czyli krajach, odpowiadających za ok. 50 proc. światowego eksportu kawy - wynika z raportu "Ile zapłacimy za kawę? Dynamika i perspektywy cen kawy".

W 2016 r. susze dotknęły Brazylię, a "tamtejsze uprawy arabiki, która stanowi 70 proc. spożywanej na świecie kawy, wymagają bardzo restrykcyjnych warunków i są niezmiernie podatne na zmiany klimatyczne spowodowane m.in. globalnym ociepleniem". Jeżeli temperatura jest za wysoka to roślina szybko dojrzewa, a jej owoce pojawiają się zbyt szybko, co ma negatywny wpływ na jakość ziarna.

Jak można przeczytać w raporcie, w przeszłości gorsze plony z Brazylii były równoważone uprawami z Wietnamu, z którego pochodzi obecnie co szóste ziarno kawy na świecie. Niestety, ten kraj również dotknęła największa od 90 lat susza. Z tego powodu ceny produkowanej tam kawy robusta są na najwyższym poziomie od 2011 r. Jak podano w raporcie, 38 proc. importowanej do Polski kawy pochodzi właśnie z Wietnamu, w związku z czym lokalne zaburzenia klimatyczne mają silne przełożenie na sytuację na naszym rynku.

Istotny wpływ na rosnące ceny kawy mają też operacje na giełdzie Forex, czyli na rynku, na którym rozmaite organizacje, w tym banki, rządy czy korporacje dokonują operacji wymiany walut przez 24-godziny na dobę. Zważywszy, że za ziarna kawy płaci się w dolarach, a ta waluta znajduje się obecnie na rekordowo wysokim poziomie, wszyscy lokalni producenci kawy muszą uwzględnić jej kurs w cenie sprzedawanych przez siebie wyrobów.

W lutym 2011 r., przypominają autorzy raportu, "weszło w życie nowe Międzynarodowe Porozumienie Ds. Kawy, którego zadaniem jest ustalanie i pilnowanie przestrzegania ograniczeń w wielkości eksportu kawy przez poszczególne kraje". Ma ono m.in. ograniczyć wahania cen tego surowca. Porozumienie podpisały kraje reprezentujące 97 proc. produkcji kawy na świecie i te odpowiadające za 80 proc. konsumpcji (w tym także Polska). Tak jak w przypadku poprzedniego porozumienia, tego które obowiązywało w latach 1962-1989, jest to czynnik wpływający na podwyższenie cen kawy na światowych rynkach.