Od roku nie ma w Polsce zarejestrowanych środków do chemicznego przerzedzania zawiązków. Używa się do tego celu tiosiarczanu amonu lub wodnego roztworu mocznika.

Wychodząc naprzeciw potrzebom sadowników, firma Arysta Lifescience wprowadziła na rynek nowy produkt do przerzedzania zawiązków owocowych o nazwie Floredux. Substancją czynną tego preparatu jest tiosiarczan amonu potocznie znany jako ATS. Ponadto preparat zawiera mikroelementy ; bor, mangan oraz cynk. Floredux niszczy znamię słupka kwiatu nie dopuszczając do zapłodnienia, dlatego jest stosowany do zabiegów regulowania owocowania (powstawania zawiązków owoców), czyli jeszcze nawet na etapie kwitnienia drzew owocowych.

Zawarte w preparacie mikroelementy (bor, mangan i cynk) zapewniają optymalne odżywienie pozostałych na drzewie zawiązków owoców we wczesnych stadiach rozwoju. Floredux, w odróżnieniu od krystalicznych preparatów zawierających tiosiarczan amonu (ATS), ma wygodną, płynną formę, która została wzbogacona o mikroelementy. Płynny produkt jest doskonale wchłaniany przez roślinę, co przekłada się na lepsze odżywienie zawiązków we wczesnych stadiach rozwoju.

Preparat jest polecany do odmian które mają tendencję do przemiennego owocowania tj. Elstar, Ligol, Delcorf lub do odmian u których obfite kwitnienie powoduje drobnienie owoców tj. Gala, Golden Delicios, Pinova.
Floredux jest polecany na początku kwitnienia w dawce 15-30 l/ha w zależności od odmiany, oraz stadium kwitnienia. Do zabiegu poleca się użyć 200-300 litrów cieczy roboczej na ha przy temperaturze 15-22oC. Trzeba pamiętać aby zabieg wykonać kiedy liście i kwiaty są suche.

Tiosiarczan amonu znany też jako ATS jest substancją bardzo dobrze znaną w ogrodnictwie. Pierwszy raz został zastosowany kilkanaście lat temu w Kanadzie. Jedyna różnica między czystym ATS-em a preparatem Floredux jest w formulacji. tj czysty ATS ma postać krystaliczną natomiast w preparacie Floredux występuje w postaci płynnej. Nowa forma jest łatwiejsza w stosowaniu, działanie jest identyczne. Czysty ATS można stosować do dwóch razy w sezonie w dawce 0,5-1 proc. stosując 500l cieczy roboczej.

Do przerzedzania zawiązków można również stosować roztwór mocznika w stężeniu 3 proc. najlepiej w fazie różowego pąka. Stosowanie mocznika w późniejszej fazie może powodować ordzawienia owoców.

Poza stosowaniem środków chemicznych można również przerzedzać ręcznie zawiązki owocowe najlepiej, przed lub po opadzie czerwcowym. Podobał się artykuł? Podziel się!