Ceny rosną. Za kilogram tego towaru trzeba zapłacić od 90 do 150 zł. Powodem takiej sytuacji są złe szacunki zapasów w ub. r. Choć grzybów było sporo i to dosyć dobrej jakości, przetwórcy myśleli, że rynek jest zapchany towarem i nie skupowali tak dużych ilości runa jak w poprzednich latach.

Brakuje nie tylko podgrzybków, ale także suszonych borowików. Grzyby w solance, które w poprzednim roku szły na eksport jak woda, teraz muszą pozostać w kraju. Z włoskiego rynku wyparły nas bowiem Rosja, Bułgaria i Macedonia, które mają teraz bardziej konkurencyjną ofertę. 

Mrożone grzyby w kraju

zł/kg

Podgrzybki 9-12 Borowiki 28-50

Na rynku mrożonych grzybów odnotowuje się teraz spadki cen. Wszystko przez dużą ilość małych firm, które chcą pozbyć się towaru. Kilogram mrożonych podgrzybków kosztuje teraz najczęściej od 9 do 12 zł. 


Eksport polskich mrożonych kurek zł/kg

Nieblanszowane 16-20 Blanszowane 20-27

Słaby jest eksport naszych mrożonych kurek, wpływa na to przede wszystkim obecny kurs walut.

Źródło: Anna Borowska/Agrobiznes