W stosunku do roku poprzedniego - 2009, Holendrzy zwiększyli swój eksport o dokładnie 7 proc. Najwięcej przed rokiem z warzyw Holendrzy wysłali poza granicę cebuli - 1,4 mln ton oraz 900,0 tys. ton pomidorów.

Spore ilości stanowiły ponadto wyeksportowane ogórki oraz słodka papryka. W sumie w całym 2010 roku łączny, globalny eksport warzyw zamknął się wielkością 32,2 mln ton, a na drugim miejscu pod względem światowego eksportu warzyw znalazł się Meksyk. Tuż po
Holandii i Meksyku na kolejnych miejscach znalazły się: Hiszpania, Chiny oraz Stany Zjednoczone.

Natomiast w przypadku największych światowych importerów warzyw dominują od lat Stany Zjednoczone, Niemcy oraz Rosja. Natomiast w przypadku eksportowanych świeżych owoców Holandia może pochwalić się nieco dalszym miejscem na światowej liście. W minionym roku z wynikiem 2,5 mln ton kraj ten zajął ósme miejsce wśród największych światowych eksporterów.

Łączna wartość wyeksportowanych przed rokiem holenderskich owoców to 2,7 mld euro, a ubiegłoroczny wolumen eksportu był o zaledwie 1 proc. wyższy niż przed rokiem. We wspomnianym eksporcie dominowały jabłka z wynikiem 400,0 tys. ton oraz gruszki - odpowiednio 300,0 tys. ton.
W sumie w całym minionym roku łączny, światowy eksport owoców świeżych wyniósł 62,3 mln ton, a największe ilości stanowiły przede wszystkim eksportowane banany, następnie jabłka oraz pomarańcze. Na czele największych państw eksportujących owoce stała w minionym roki Hiszpania z wynikiem 5,9 mln ton oraz kolejno Ekwador i Stany Zjednoczone. Największe natomiast ilości owoców corocznie sprowadzane są przez Rosję, Niemcy oraz Chiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!