PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Inicjatywa Białkowa COBORU

Inicjatywa Białkowa COBORU fot. M. Tyszka

Jeszcze w ubiegłym roku Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej, mając na względzie potrzebę zwiększenia powierzchni uprawy roślin białkowych i soi dla poprawy bilansu paszowego w kraju, wystąpił z koncepcją wprowadzenia innowacyjnych rozwiązań metodycznych i rozszerzenia zakresu doświadczalnictwa odmianowego w tej grupie roślin. Koncepcję tę nazwano Inicjatywą Białkową COBORU.



Jak podaje Ośrodek, wprowadzane innowacje doświadczalne dotyczą tradycyjnych, rodzimych roślin bobowatych grubonasiennych (strączkowych): grochu siewnego, bobiku, łubinu wąskolistnego, łubinu żółtego oraz mało znanego w naszym kraju gatunku, jakim jest soja. Innowacje te zostały zaakceptowane na posiedzeniu kierownictwa MRiRW, w dniu 21 marca 2017 roku.

Głównym celem podjętych działań jest utworzenie przez COBORU w ciągu 3-4 lat „Krajowego systemu doświadczalnictwa i rekomendacji odmian roślin białkowych i soi”, na bazie wojewódzkich systemów porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego (PDO) i rekomendacji odmian. Takie założenia organizacyjne pozwolą na szybką realizację podjętych zamierzeń, przy stosunkowo niewielkim zaangażowaniu środków finansowych.

Wprowadzanie od 2017 roku, innowacyjnych rozwiązań w istniejącym systemie doświadczalnym i rekomendacji odmian rodzimych gatunków roślin strączkowych jest podyktowane potrzebą zmniejszenia ryzyka uprawy tej grupy roślin. Wynika ono z dużej zmienności i zawodności plonowania wymienionych gatunków roślin w naszym kraju. Wstępne wyniki badań pokazały, że ryzyko to można zmniejszyć poprzez modyfikację i rozszerzanie dotychczasowego porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego w tych gatunkach, przy jednoczesnym wprowadzaniu powszechnej rekomendacji odpowiednich odmian w województwach.

Mając powyższe na uwadze, zwiększono o ponad 20 proc. liczbę doświadczeń odmianowych w wymienionych wyżej gatunkach roślin strączkowych. Lokalizacja wielu doświadczeń w całym kraju, umożliwi regularną weryfikację przydatności poszczególnych rejonów naszego kraju do uprawy tych gatunków roślin.

- Potencjalnie dużą szansą na poprawę bilansu paszowego i białkowego w kraju jest uprawa nie zmodyfikowanych genetycznie odmian soi. Soja jest gatunkiem stosunkowo mało znanym w naszym kraju. Biorąc pod uwagę rosnące znaczenie tego gatunku w państwach członkowskich UE, w tym także pojawianie się coraz większej liczby odmian zagranicznych soi na krajowym rynku nasiennym, w COBORU, w ramach inicjatywy białkowej, zwiększono o blisko 100 proc. zakres badań odmianowych z soją w porównaniu do 2016 roku – podaje COBORU.

W sezonie wegetacji 2018, zostanie założonych łącznie 40 doświadczeń odmianowych z soją, w całym kraju. Zwiększenie zakresu badań odmianowych w tym gatunku, wynika z dużego zróżnicowania współczesnych odmian soi w zakresie: ich plastyczności środowiskowej, potencjału plonowania, wysokości roślin, wysokości osadzania dolnych strąków, terminu dojrzewania i innych właściwości agronomiczno-użytkowych.

Badanie przydatności do uprawy odmian o różnych terminach dojrzewania jest obok ich potencjału plonowania, podstawowym celem rozszerzonego doświadczalnictwa odmianowego soi. Dotyczy to w szczególności zagranicznych odmian, niebadanych i niezarejestrowanych w Krajowym rejestrze soi.

- Wprowadzane od 2017 roku, innowacje doświadczalne tradycyjnych roślin strączkowych ujawniły duże zróżnicowanie w zakresie potencjału oraz stabilności ich plonowania. Odnotowane duże różnice pomiędzy maksymalnymi i minimalnymi plonami danej odmiany w różnych środowiskach, uzasadniają prowadzenie szerokiego doświadczalnictwa odmianowego i rekomendację odmian najbardziej przydatnych do określonych warunków gospodarowania. W 2017 roku, najwyżej plonującymi gatunkami były: groch siewny i bobik (średnio w kraju, prawie 50 dt/ha); średnimi plonami odznaczał się łubin wąskolistny, (średnio w kraju, prawie 30 dt/ha), natomiast, najniżej plonowały odmiany łubinu żółtego (średnio w kraju 16 dt/ha). Im większe jest zróżnicowanie pomiędzy odmianami w zakresie potencjału plonowania w ramach gatunku w rejonach, tym większego znaczenia nabiera powszechna rekomendacja odmian – informuje Ośrodek.

W roku ubiegłym stwierdzono zadawalające plonowanie soi w wielu rejonach kraju, za wyjątkiem województw północnych (pomorskie, zachodnio-pomorskie i warmińsko-mazurskie). W tych rejonach, uprawa tego gatunku jest ryzykowna. Dotyczy to zwłaszcza późniejszych odmian soi, które tam nie dojrzewały. Z kolei w większości lokalizacji w południowej i środkowej części Polski, średnie plony soi były zadawalające i wahały się od 36-50 dt/ha. Wstępnie można stwierdzić, że rejonami kraju bezpiecznymi do uprawy współczesnych odmian soi, z wszystkich grup wczesności są południowe województwa kraju i częściowo z centralnej Polski.

Wnioski:
- w celu zwiększenia powierzchni uprawy roślin białkowych, w tym soi, wskazana jest intensyfikacja badań odmianowych i docelowe utworzenie (w ciągu 3-4 lat) Krajowego systemu doświadczalnictwa i rekomendacji odmian w tej grupie roślin,
- realizacja zadań w ramach Inicjatywy Białkowej COBORU pozwoli na stałą weryfikację optymalnych rejonów kraju do uprawy roślin białkowych i wprowadzenie powszechnej rekomendacji odmian białkowych w województwach,
- istnieje potrzeba stałej współpracy z wojewódzkimi ośrodkami doradztwa rolniczego i innymi instytucjami i organizacjami rolniczymi, w zakresie popularyzacji uprawy i wykorzystania rodzimych roślin białkowych w przemyśle paszowym. („Dni pola”, „Dni Soi”, „Dni roślin białkowych”, szkolenia, publikacje i inne).

- Podjęte przez naszą jednostkę działania organizacyjne i prace doświadczalne w ramach inicjatywy białkowej, potwierdziły celowość utworzenia regularnego, ogólnokrajowego systemu badań odmianowych i rekomendacji odmian roślin białkowych, a zwłaszcza soi. Stała dostępność informacji o przydatności rejonów kraju do uprawy nowych odmian roślin strączkowych i soi oraz powszechna rekomendacja odmian do uprawy, będą decydować o poziomie plonowania i opłacalności uprawy tej grupy roślin – podsumowało COBORU.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (6)

  • Ma Do 2018-04-02 21:02:29
    Dobrze powiedziane w pierwszym komentarzu. Pamietam państwowy program bialkowy hucznie ogłoszony przez ministerstwo rolnictwa na przelomie lat 70/80. Nic z tego nie wyszło! śrutę sojową jak sprowadzano tak nadal przez cały czas importowano do kraju z Ameryki i dziś się nic nie zmieniło. Decydują o tym zagraniczne firmy paszowe, dla ktorych nasiona krajowych straczków sie nie liczą - liczy sie biznes!!! Choćby COBORU prowadziło nawet 200 doświadczeń z odmianami soi co roku, to i tak nie zapewni to niazależności Polski od importu śruty paszowej. Ha, ha, ha.....
  • Jerzyk 2018-04-01 08:29:35
    Tak się wywaza otwarte drzwi...faktem jest, że postęp hodowlany jest szybszy od historii a ta z kolei niczego nas nie nauczyła...wielkie badania na straczkowymi to przełom lat 70-80 i na soja połowa lat 80...coś się zmieniło? Dalej wzorcem jest bobik Nadwislanski a swoje uprawiali południe i Dębica...gdzie dziś jest...
  • Kazimierz 2018-03-31 20:16:28
    Po jakim czasie po zastosowaniu cherbicydu można coś siać.
  • Rysss 2018-03-31 18:32:51
    Jurgiel haha jak na niego patrze to nie wydaje mi się by on się kiedykolwiek obudził
  • TOM 2018-03-31 11:46:15
    wielka pomoc nadchodzi ,beda mierzyc badac opiniowac,a my chcąc cos nowego (bez GMO)zasiac boimy sie bo będa nas jeszcze bardziej sprawdzac(cherbicydy) .... POBUDTKA PANIE JURGIEL!!!!!!!!!
  • Cezio 2018-03-31 11:07:21
    Można sprowadzać soję GMO, ale uprawiać jej nie możemy.
    Nie można sprowadzać nawozów bez cła ale zboże już tak.
    Niech ktoś mi powie gdzie jest tu logika i poprawa polityki wobec rolników bo ja jej (...) nie widzę
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.164.184
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!