PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty

Wiele roślin jest uprawianych ze względu na barwne i pachnące kwiaty. Jednak mało kto wie, że wśród nich są gatunki, z kwiatów których można przyrządzać smaczne potrawy.



Spożywanie kwiatów jest bardzo popularne w krajach azjatyckich oraz Europy Południowej. W Chinach, Japonii, Indiach, Tajlandii czy nawet we Włoszech z pąków i płatków kwiatów przyrządza się potrawy lub służą one do ich dekoracji. Bardzo często dodawane są do sałatek, zup, deserów lub napojów. Bogate są w witaminy, cukry, flawonoidy, antocyjany i mikroelementy, a zawarte w nich olejki eteryczne nadają potrawom ciekawy smak i aromat.

Dobroczynne właściwości kwiatów znane są od wieków i mimo, że potrawy dekorowane barwnymi płatkami zachwycają, to jednak Polacy patrzą na takie dania z lekką nieufnością. Warto jednak wspomnieć, że kwiaty od dawna znajdują zastosowanie w polskiej kuchni. Przykładem są choćby herbaty ziołowe, których głównym składnikiem są np. kwiaty rumianku, bratka, nagietka i lipy. Nawet mieszanki zielonej herbaty zawierają w swoim składzie płatki jaśminu, róży, chabru, hibiskusa, lotosu, nagietka, czy jeżówki.

Popularne i chętnie spożywane są kwiatostany kalafiora czy brokułu. Natomiast bardziej wyrafinowani smakosze uwielbiają potrawy przyrządzone z kwiatów karczocha (jadalne dno kwiatowe). Z powyższych przykładów wynika, że nie ma więc czego się obawiać i warto przekonać się do innych gatunków. Na pewno w każdym ogrodzie lub na stanowiskach naturalnych można znaleźć rośliny, których kwiaty są jadalne. Należy tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Przede wszystkim niektóre gatunki roślin są silnie trujące, dlatego pod żadnym pozorem nie wolno ich spożywać, np. ostróżka, tojad, konwalia, złotokap, barwinek. Nie zrywamy kwiatów z terenów przydrożnych i zanieczyszczonych. Unikajmy też roślin, które były wcześniej pryskane preparatami chemicznymi. Niejadalne są także kwiaty porażone grzybami i uszkodzone przez owady.

Kwiaty szczególnie astrowatych (mniszek, stokrotka) mimo, że są jadalne, to ze względu na dużo pyłku mogą powodować alergie u osób nadwrażliwych. Kwiaty dzwonków, goździków, róż posiadają gorzkie w smaku zielone szypułki i działki kielicha. W tym przypadku do potraw dodajemy tylko płatki tych kwiatów, a zielone dolne części trzeba odrzucić, gdyż popsują smak potraw. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy całe kwiaty posiadają gorzki smak, warto przed ich dodaniem spróbować czubkiem języka ich soku.

Kwiaty nie są trwałe, dlatego do potraw zrywamy świeże i najlepiej podczas słonecznej pogody. Nie powinny być wilgotne lub zwiędnięte. Wybieramy młode, a najlepiej dopiero rozwinięte lub w pączkach. Można je przetwarzać na kilka sposobów, np. dodawać świeże do sałatek, panierować, faszerować, gotować, aromatyzować desery i napoje, przyrządzać konfitury, syropy czy w końcu suszyć.

Jadalne kwiaty posiadają: robinia (zwana akacją), aksamitka, bez czarny, bez lilak, bławatek, złocień, cukinia, szczypiorek, czosnek, dynia, fasolka, fiołek, bratek, floks, pelargonia, groszek ozdobny, hibiskus, koniczyna, lawenda, liliowiec, lipa, lwia paszcza, mniszek, nagietek, nasturcja, ogórecznik, róża, rumianek, słonecznik, stokrotka, szałwia, szczawik zajęczy, ślaz, malwa, kłosowiec, cykoria podróżnik.

Oto kilka przykładów zastosowania kwiatów w kuchni. Płatki słonecznika i kwiaty nasturcji posiadają lekko pikantny i wyrazisty smak. Twaróg, sałatki, jogurty, zupy, chłodniki możemy wzbogacić czosnkowym aromatem kwiatów czosnku niedźwiedziego i szczypiorku czosnkowego lub ogórkowym zapachem ogórecznika. Ta ostatnia roślina jest popularna na południu Europy, gdzie dodawana jest do sosu tzatziki i pierożków ravioli.

Patki nagietka zabarwią na żółty kolor ryż, wyostrzą smak sera oraz jogurtów. Ciekawego smaku potrawom z ryżu, ziemniaków i pieczonym mięsom, nadadzą także kwiaty aksamitki. Kwiaty cukinii, dyni, liliowca oraz nasturcji nadają się do smażenia, faszerowania i panierowania, a kwiatostany bzu czarnego czy robinii akacjowej można zapiekać w cieście naleśnikowym lub francuskim. Z kwiatów dyni i cukinii sporządza się sosy, zupy, a nawet lody.

Pączki cykorii podróżnik można marynować, a kwiaty pierwiosnków, fiołków, róż, ogóreczników, bratków, bławatków - kandyzować i dodawać do deserów i ciast. Ponadto wymienione kwiaty zamrożone w kostkach lodu dodajemy do napojów i mrożonej herbaty. Całe aromatyczne kwiatostany kłosowca i lawendy mogą być zanurzane w schłodzonych lemoniadach czy wodzie mineralnej. Kłosowiec posiada wyrazisty anyżowy zapach i jego kwiaty mogą być również dodawane do pieczenia ciastek. Do sałatek polecane są delikatne kwiaty rumianku, które posiadają lekki jabłkowy zapach, natomiast koszyczki stokrotki miętowy aromat, a kwiaty ogórecznika - ogórkowy.

Z kwiatów czarnego bzu, mniszka lekarskiego czy lipy sporządza się syropy, które często są stosowane podczas przeziębień. Z płatków róży pomarszczonej lub dzikiej oraz ślazu i malwy często wytwarza się konfitury, galaretki i nalewki. Całe kwiatostany pysznogłówki (monarda) ze względu na pomarańczowy aromat wykorzystuje się do sałatek, aromatyzowania zimnych napojów, win i nalewek oraz dodaje do dań mięsnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • jagna 2014-07-18 10:58:45
    a jak pięknie sałatki wyglądają przystrojone kwiatami
  • danusia 2014-06-20 16:04:18
    Bardzo smaczne są kwiaty dyni w cieście naleśnikowym. Do ciasta należy dodać trochę piwa i soli morskiej. Następnie kwiaty obtacza się w takim cieście i smaży się. Super sprawa :)
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.103.26
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!