Do warzyw dyniowatych zaliczamy: ogórka, melona, dynie, arbuza (kawon). W okresie silnego wzrostu wymagają one podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, w tym częstego nawadniania w suche okresy, pogłównego dokarmiania oraz u niektórych (dynia, arbuz, melon) cięcia w celu uzyskania dorodnych owoców.

Ogórki, melony i arbuzy są szczególnie wrażliwe na niedobór wody w glebie i niskie temperatury. Nawadnianie podczas upałów podwyższa o 50 proc. jakość i plon owoców. Wówczas owoce są jędrne, soczyste i słodkie oraz w przypadku ogórków zwiększa się ich przydatność do kwaszenia. W celu zwiększenia wilgotności gleby i podwyższenia jej temperatury często stosuje się ściółkowanie folią lub w warunkach amatorskich słomą, trocinami lub korą.

Warzywa dyniowate dokarmiamy pogłównie na początku lata, przed owocowaniem saletrą amonową lub nawozami wieloskładnikowymi w dawce 10-15 g/m2. W ciągu sezonu i wzrostu owoców warto warzywa dokarmiać dolistnie za pomocą płynnych nawozów mineralnych typu florovit lub podlewać gnojówką z pokrzywy.

Na początku lipca górki, melony, dynie i kawony, w celu polepszenia jakości owoców i plonu wymagają cięcia. Na pędach bocznych pojawiają się kwiaty żeńskie, z których tworzą się owoce. W przypadku ogórka (gładkiego i gruntowego) cięcie polega na uszczykiwaniu wierzchołka pędu nad 4-5 liściem. U ogórków mieszańcowych (F1) nie jest wymagane uszczykiwanie, gdyż na takich roślinach wyrastają głównie kwiaty żeńskie.

U dyni olbrzymiej i innych gatunkach wytwarzających pędy płożące uszczykujemy główny pęd nad 5-6 liściem, a w połowie sierpnia powtarzamy zabieg na wszystkich pędach tuż nad 2 liściem i ostatnim owocem. Usuwamy również pędy nieowocujące, a przypadku dużej ilości owoców, także zawiązki. Na jednej roślinie pozostawiamy ok. 3-5 owoców.

Melony i arbuzy przycinamy nad 3-4 liściem, co pobudzi rośliny do wytworzenia pędów bocznych pierwszego rzędu. Po wytworzeniu nowych pędów, które posiadają ok. 9 liści, przycinamy je za 6-7 liściem. W kątach liści pojawią się wówczas liczne krótkopędy z żeńskimi kwiatami. Pozostałe nieowocujące pędy usuwamy, zaś na jednym pozostawimy maksymalnie 4-5 owoców. Pod koniec sezonu, kiedy melony i arbuzy słabiej rosną uszczykujemy każdy pęd owocujący tuż za ostatnim owocem.

Na plonowanie dyniowatych duży wpływ mają pszczoły i trzmiele. Zaleca się, aby w warzywniku posadzić rośliny zwabiające te owady, np. aksamitki, szałwię lub ogórecznik.

Podobał się artykuł? Podziel się!