Surowiec zielarski zbieramy od wiosny do jesieni. Okres zbioru surowca zielarskiego zależy od jego rodzaju (liście, korzenie, kwiaty, owoce) oraz od gatunku rośliny. Na suszenie idealne są młode i najbardziej aromatyczne części roślin. Zazwyczaj okres zbioru liści i młodych pędów wykonujemy na przełomie maja-czerwca przed kwitnieniem ziół.

W tym okresie możemy zbierać na suszenie rośliny uprawne: miętę, melisę, oregano, majeranek, estragon, lubczyk, bazylię, rozmaryn, cząber, tymianek, hyzop, koper ogrodowy, pietruszkę naciową, trybulę, nagietek, szałwię. Oraz dzikie gatunki ziół: skrzyp polny, pokrzywę zwyczajną, bylicę piołun, krwawnik pospolity.

Słoneczna ciepła pogoda jest jak najbardziej korzystna na zbiór ziół. Unikamy zbiorów wczesnym rankiem, kiedy rośliny są jeszcze wilgotne od rosy lub w południe gdy są zwiędnięte. Najlepiej zbiór przeprowadzić przed południem.

Do cięcia wykorzystujemy ostre nożyce, nóż lub sekator. Zioła najlepiej jest ścinać na wysokości około 10- 15 cm od ziemi tak, aby roślina miała możliwość szybszego zregenerowania się. Wybieramy zdrowe, niezżółknięte oraz nieporażone przez szkodniki lub patogeny pędy ziół. Niekorzystne jest również zbieranie dzikich roślin w pobliżu ulicy lub na dzikich wysypiskach śmieci (pokrzywa jest dobrym hiperakumulatorem metali ciężkich).

Surowiec wstępnie osuszamy rozkładając go na czystych ściereczkach, papierze, a następnie wiążemy w luźne wiechy i wieszamy. Suszenie ziół przeprowadzamy w zacienionych miejscach, ale przewiewnych. Nasłonecznione miejsce jest niekorzystne, gdyż powoduje utratę olejków eterycznych i żółknięcie liści. W przypadku braku warunków do suszenia, zioła w krótkim czasie można wysuszyć w nagrzanym do około 30°C piekarniku.

Okres suszenia zależnie od warunków oraz rodzaju surowca trwa od kilku dni do około dwóch tygodni. Wysuszony surowiec zielarski powinien się kruszyć. Susz w całości bądź pokruszony przekładamy do szczelnych pojemników.

Podobał się artykuł? Podziel się!