PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Jak prawidłowo suszyć zioła

Jak prawidłowo suszyć zioła

Słoneczna pogoda sprzyja zbiorze surowca zielarskiego. Młode pędy ziół, które jeszcze nie kwitną, idealnie nadają się na suszenie.



Surowiec zielarski zbieramy od wiosny do jesieni. Okres zbioru surowca zielarskiego zależy od jego rodzaju (liście, korzenie, kwiaty, owoce) oraz od gatunku rośliny. Na suszenie idealne są młode i najbardziej aromatyczne części roślin. Zazwyczaj okres zbioru liści i młodych pędów wykonujemy na przełomie maja-czerwca przed kwitnieniem ziół.

W tym okresie możemy zbierać na suszenie rośliny uprawne: miętę, melisę, oregano, majeranek, estragon, lubczyk, bazylię, rozmaryn, cząber, tymianek, hyzop, koper ogrodowy, pietruszkę naciową, trybulę, nagietek, szałwię. Oraz dzikie gatunki ziół: skrzyp polny, pokrzywę zwyczajną, bylicę piołun, krwawnik pospolity.

Słoneczna ciepła pogoda jest jak najbardziej korzystna na zbiór ziół. Unikamy zbiorów wczesnym rankiem, kiedy rośliny są jeszcze wilgotne od rosy lub w południe gdy są zwiędnięte. Najlepiej zbiór przeprowadzić przed południem.

Do cięcia wykorzystujemy ostre nożyce, nóż lub sekator. Zioła najlepiej jest ścinać na wysokości około 10- 15 cm od ziemi tak, aby roślina miała możliwość szybszego zregenerowania się. Wybieramy zdrowe, niezżółknięte oraz nieporażone przez szkodniki lub patogeny pędy ziół. Niekorzystne jest również zbieranie dzikich roślin w pobliżu ulicy lub na dzikich wysypiskach śmieci (pokrzywa jest dobrym hiperakumulatorem metali ciężkich).

Surowiec wstępnie osuszamy rozkładając go na czystych ściereczkach, papierze, a następnie wiążemy w luźne wiechy i wieszamy. Suszenie ziół przeprowadzamy w zacienionych miejscach, ale przewiewnych. Nasłonecznione miejsce jest niekorzystne, gdyż powoduje utratę olejków eterycznych i żółknięcie liści. W przypadku braku warunków do suszenia, zioła w krótkim czasie można wysuszyć w nagrzanym do około 30°C piekarniku.

Okres suszenia zależnie od warunków oraz rodzaju surowca trwa od kilku dni do około dwóch tygodni. Wysuszony surowiec zielarski powinien się kruszyć. Susz w całości bądź pokruszony przekładamy do szczelnych pojemników.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.102.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!