Właściciele wielu sadów ze względu na mały zysk rozpoczęli już karczowanie drzew jabłoni i wiśni. Brak opłacalności  jest też powodem  spadku zainteresowania produkcją przemysłową owoców truskawki. Natomiast z powodu braku skutecznych środków chemicznych do zwalczania wielkopąkowca porzeczkowego spadła produkcja owoców czarnej porzeczki.

Zdaniem członków Komitetu do spraw Owoców i Warzyw Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi aby utrzymać dotychczasowy poziom produkcji owoców przemysłowych konieczne jest większe zainteresowanie tym problemem zakładów przetwórstwa owocowego. Jednym z rozwiązań problemu spadku produkcji owoców może być też zawieranie umów kontraktacyjnych z producentami owoców i poprodukcyjne działania na rzecz producentów owoców.

Jak podkreśla profesor Eberhard Makosz, przewodniczący Komitetu do spraw Owoców i Warzyw, zakłady zawierające umowy mogą i powinny korzystać z preferencyjnych kredytów oraz innych sprzyjających działań ze strony resortu rolnictwa. Natomiast producenci owoców powinni wykazywać większe zainteresowanie zawieraniem umów kontraktacyjnych. Umowy kontraktacyjne, zawierające minimalne ceny skupu, nie tylko bowiem zabezpieczają surowiec dla zakładów, ale także ograniczają działalność pośredników, co wpłynie na wyższe ceny owoców.

Podobał się artykuł? Podziel się!