PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Którą wybrać dynię?

Którą wybrać dynię?

Na rynku ogrodniczym jest ponad 50 odmian dyń. Tworzą owoce różnego kształtu i barwy. Są dynie jadalne, ale i odmiany ozdobne. Postaramy się przedstawić najwartościowsze i ciekawe odmiany, które można wykorzystać w kuchni.



Dynia jest warzywem ciepłolubnym i wrażliwym na przymrozki. Uprawiamy ją z rozsady w ciepłym inspekcie (w kwietniu) lub z siewu bezpośrednio do gruntu (po 10 maja). Rozsadę wysadzamy również w maju. Warzywo posiada duże wymagania pokarmowe i wodne. Najlepszym podłożem dla dyniowatych jest gleba wzbogacona w obornik lub kompost. Nawadnianie w okresach suszy prowadzi do wytworzenia dorodnych, mięsistych owoców.

Przeciętny plon owoców dyni wynosi 40-60 t/ha. Zbiór w zależności od odmiany przeprowadza się na koniec okresu wegetacyjnego (dynia olbrzymia, bezłupinowa) lub sukcesywnie w sezonie (cukinia, patison). W kuchni na różne sposoby (zupy, ciasta, pieczone, duszone) wykorzystywane są owoce tzw. jagoda rzekoma. Niewiele osób wie, ale jadalne są również duże żółte kwiaty dyni. Można z nich ugotować sos, panierować, smażyć i faszerować. Dynie bogate są w witaminy A, B1, B2, C, PP. Oprócz tego zawierają kwasy organiczne, pektyny i bogate są w składniki mineralne jak: fosfor, żelazo, magnez, wapń i potas.

Wśród dyń najpopularniejsze są:

Dynia olbrzymia - tworzy bardzo duże owoce zwykle barwy pomarańczowej o wadze przekraczającej niekiedy 200 kg. W obrębie odmiany powstały kultywary o mniejszej wadze, różniące się kształtem (x Red Kuri - kształt łezkowaty), a nawet dwukolorowe (x turbaniformis zielono-żółta, kształt turbana). Miąższ dyni olbrzymiej jest włóknisty, pomarańczowy. Najpopularniejsze w Polsce odmiany to: 'Amber', 'Bambino', 'Melonowa Żółta', 'Amazonka'.

Dynia makaronowa - jest to odmiana dyni zwyczajnej, która tworzy owalne owoce o jasno żółtej skórce i mocno pomarańczowym miąższu. Waga jednego owocu wynosi od 2 do 4 kg. Dynia makaronowa jest delikatna w smaku. Charakterystyczną cechą tej odmiany jest miąższ, który po ugotowaniu rozpada się i przypomina makaron, który można spożywać jak spaghetti. Dzięki tej właściwości zawdzięcza swoją nazwę. Odmiany dyni makaronowej dostępne na rynku to: 'Warszawska', 'Pyza'.

Dynia piżmowa - wytwarza beżowe gruszkowate (typ Butternut), podłużne owoce o masie do 3,5 kg. Odmiana posiada gniazdo nasienne, które znajduje się tylko w rozszerzonej części owocu. Miąższ jest bezwłóknisty, mało wodnisty, słodki, pomarańczowy o zapachu piżmowym. Owoce idealnie nadają się do faszerowania i pieczenia, podczas którego nie rozpadają się. Na polskim rynku dostępna jest odmian 'Lisica', 'Waltham'.

Dynia bezłupinowa - kolejna odmiana dyni zwyczajnej, która wytwarza nasiona bez twardej łupiny. Nasiona wysuszone i wyprażone można wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Owoce tej odmiany są kuliste, dwukolorowe (pomarańczowo-zielone) o masie do 3 kg. Owoce zbieramy pod koniec sezonu wegetacyjnego i mogą być długo przechowywane w chłodnym pomieszczeniu. Najbardziej znane są odmiany dyni bezłupinowej 'Junona' i 'Miranda'. Z jednego hektara można uzyskać ok. 700-800 kg nasion.

Patison - odmiana dyni zwyczajnej, która wytwarza owoce kształtem przypominające spodki UFO. Jadalne są zarówno młode, jak i dojrzałe owoce. Największe mogą mieć średnicę dużego talerza. Szczególnie delikatne, chrupiące i smaczne są niewyrośnięte owoce, które można marynować w occie jak ogórki. Zbiór owoców prowadzimy przez cały sezon wegetacyjny. Do uprawy polecane są odmiany o tradycyjnej biało-kremowej skórce - 'Disco' lub ciemnozielonej takie jak: 'Polo' i 'Gagat'. Dostępne są również odmiany o żółtej - 'Sunny Delight', 'Yellow Scallopini', a także fioletowej -' Dark Green Scallopini'.

Cukinia i kabaczek - najpopularniejsza z warzyw dyniowatych jest cukinia. Roślina rośnie w szerokich kępach i tworzy długie do 50 cm owoce barwy żółtej lub ciemnozielonej. Najwartościowsze są młode, nieprzerośnięte owoce, które posiadają delikatną skórkę. Zawierają one najwięcej białek, witaminy C i suchej masy. Cukinia, podobnie jak jej krewniak odmianowy kabaczek, wykorzystywane są na marynaty (niedojrzałe owocniki wielkości ogórka). Cukinia i kabaczek owocują cały sezon, dlatego zbiór przeprowadzamy sukcesywnie. Wśród dostępnych odmian są cukinie o tradycyjnej zielonej barwie: 'Astra', 'Nefryt', 'Soraya', 'Cora' lub jasnozielonej - 'Greta' oraz nakrapiane -'Lajkonik', 'Nimba'. Wśród odmian są cukinie koloru żółtego: 'Atena', 'Goldena' 'Złoty Cepelin' (odmiana kabaczka). Z kolei odmiana 'Tondo Chiaro di Nizza' wytwarza zielone, małe, okrągłe, lekko żebrowane owoce.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.111.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!