Melon należy do dyniowatych, a zatem posiada wysokie wymagania cieplne i pokarmowe. Wytwarza długie, cienkie pędy, które wiją się po ziemi. Uprawiany jest z nasion, które siejemy w kwietniu w ciepłym inspekcie. Kiełkowanie zachodzi tylko w temperaturze powyżej 15oC i zwykle trwa ok. 4 tygodnie. Gotową rozsadę wysadzamy w połowie maja do gruntu lub pod tunele foliowe. Uprawa melona udaje się również z siewu wprost do gruntu (od połowy maja) pod warunkiem, że nasiona będą przykryte folią do momentu ich wykiełkowania.

Uprawy gruntowe melonów można prowadzić na podwyższonych zagonach (podobnie jak ogórków gruntowych). Rozsadę wysadzamy w rozstawie 50 cm. Odległość między zagonami powinna wynosić około 120 cm. Z m2 uprawy można uzyskać 2-3 kg owoców.

Glebę pod uprawę należy wzbogacić w kompost lub obornik (I rok uprawy). Melon najlepiej udaje się na glebach ciepłych i słonecznych stanowiskach. Młode rośliny w fazie 2-3 liścia zasilamy nawozem azotowym i fosforowym w dawce około 5-7g/roślinę. Powtórnie nawozimy w czasie kwitnienia. Podczas wzrostu melony wymagają wysokiej wilgotności gleby, dlatego należy regularnie nawadniać rośliny.

Melony, aby zawiązały owoce, muszą być zapylone przez owady. Warto zatem obok melonów posadzić rośliny zwabiające pszczoły, np. ogórecznik. Po zawiązaniu się owoców pozostawia się około 6 zawiązków. Gdy owoce zaczynają rosnąć w masę, to podczas stykania się z glebą mogą ulegać gniciu, dlatego pod owoce warto podłożyć małą deseczkę lub doniczkę. Owoce są dojrzałe i gotowe do zbioru, gdy przybierają odpowiednią dla odmiany barwę skórki oraz ich szypułka łatwo odrywa się od owocu.

Na rynku dostępne są odmiany melona, które można uprawiać w odsłoniętym gruncie. Do najpopularniejszych należą: Seledyn, Malaga, Melba, Oliwin. Seledyn jest najwcześniejszą z odmian i wytwarza duże soczyste owoce z seledynowo-kremowy miąższem. Malaga jest melonem idealnym do uprawy w gruncie. Posiada intensywnie aromatyczny, pomarańczowy miąższ. Melba i Oliwin polecane są do uprawy pod osłony, ale również nadają się do uprawy na otwartym gruncie. Melba wytwarza podłużne owoce z pomarańczowym miąższem, natomiast Oliwin okrągłe - z zielonym miąższem.