W Polsce w ogrodach najpopularniejszym gatunkiem jest miechunka rozdęta zwana potocznie pęcherznicą lub garliczką. Jesienią wytwarza ona pomarańczowe atrakcyjne torebki (mieszki) tzw. lampiony. Owoce tego gatunku są niejadalne, roślina jest tylko byliną ozdobną. Jednak są też gatunki wytwarzające jadalne owoce. W sprzedaży dostępne są: miechunka pomidorowa i miechunka peruwiańska. Z powodzeniem możemy je uprawiać w warzywniku.

Najbardziej słodki i deserowy owoc wydaje miechunka peruwiańska. Częścią jadalną jest pomarańczowa jagoda wielkości wiśni o masie 4-5 g. Jagody dojrzewają w charakterystycznych mieszkach (lampiony) i odznaczają się przyjemnym aromatem oraz słodko-kwaśnym smakiem. Soczyste owoce są bogatym źródłem fosforu, beta karotenu, witaminy A i C oraz flawonoidów.

Jagody miechunki można spożywać na surowo, dodawać do sałatek i deserów, gotować kompot, przerobić na dżemy, galaretki oraz sok. Wysuszone w temperaturze 40oC w smaku podobne są do rodzynek (stąd potoczna nazwa). Owoce można poddać kandyzowaniu, czyli zalać słodkim syropem cukrowym.

Miechunkę uprawia się z rozsady podobnie jak pomidory. Nasiona wysiewamy zwykle w kwietniu do skrzynek wypełnionych substratem torfowym. Po ok. 2 tygodniach siewki pikujemy do małych doniczek. Rozsadę wysadzamy w maju, kiedy miną przymrozki wiosenne. Rośliny sadzimy w rzędach w odstępie 70 x 50 cm przy palikach. Miechunki silnie rosną wytwarzając 4 długie (do 150 cm) pędy, z których wyrastają krótsze, owoconośne pędy boczne.

Miechunka preferuje miejsce słoneczne i zaciszne. Nie posiada dużych wymagań glebowych, choć lepiej owocuje w żyznym, wzbogaconym w kompost podłożu. W okresie wzrostu dostarczamy wieloskładnikowego nawozu w dawce 200 g/10m2 uprawy.

Owocowanie rozpoczyna już w lipcu i trwa do pierwszych przymrozków jesiennych. Dojrzałość jagód można poznać po tym, że są koloru

pomarańczowego. Znaczna część owoców opada na ziemie, jednak ze względu na to, że jagoda otoczona jest torebką wypełnioną powietrzem, to owoce są mniej narażone na zabrudzenia czy uszkodzenia mechaniczne. Zbiór przeprowadza się co 7-10 dni.

Jedna roślina w dobrych warunkach może wydać do 300 jagód. Miechunki są całkowicie odporne na zarazę ziemniaka, jednak podczas wilgotnego lata mogą być porażane przez szarą pleśń. Aby zapobiec chorobie należy unikać zagęszczenia i zawilgocenia roślin.

Jagody miechunki przechowują się bardzo dobrze i dłużej zachowują świeżość zamknięte w mieszkach. Wysuszone owoce przechowujemy tak jak rodzynki, w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku.

Podobał się artykuł? Podziel się!